Branislav Tiodorović printscreen
Srbija

Nove mere ako se pređe 500 obolelih dnevno

Izvor: 
Tanjug Pon, 12/10/2020 - 11:22Treći talas korone je u toku i ako se ne budu poštovale protivepidemijske mere, za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno, a kad se pređe taj broj, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn, rekao je danas epidemilog Branislav Tiodorović.

Tiodorović je rekao da će ova nedelja biti veliki test i da će se videti da li apeli imaju uspeha.

"Za mene je prijatno iznenađenje što se u Nišu u prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata. Ako i u Beogradu bude kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno", rekao je Tiodorović za Kurir.

Ako u Beogradu, kao i u Novom Pazaru koji je ukinuo, pa ponovo vratio vanrednu situaciju, pod pritiskom s vrha, ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, biće, kaže Tiodorović, najmanje 300-400 novih slučajeva.

Na pitanje koja je strategija da se ne dođe do 500 slučajeva dnevno, epidemiolog kaže da je jedini izlaz da se napravi dobar uvid u svaku lokalnu zajednicu i da se ne može u celoj državi ići s još jačim pooštravanjem mera ako se razbuktavanje dešava u najvećim gradovima i nekim sredinama koje neće da shvate koliko je situacija ozbiljna.

Govoreći o merama kaže da se one odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i smanjivanje okupljanja sa 30 osoba na pet.

Ne treba kaže uvoditi policijski čas, već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice snabdevanje hranom i apoteke treba da ostanu da rade.

"Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije", objašnjava Tiodorović šta bi moglo da se dogodi i ponavlja da ne moraju svi da plaćaju zbog neodgovornog ponašanja nekih.

Kaže da treba onemogućiti pevače da nastupaju po splavovima i kafanama, te da je to dozvoljeno samo u institucijama kulture, jer, kako kaže, virus dobaci 10 metara iz usta onog ko peva.

Tiodorović je rekao i da od početka septembra do danas ima ukupno 63 pozitivnih u niškoj fabrici "Jura" i njihovim porodicama.

"I to nisu sve Nišlije, ima ljudi iz Merošine, Aleksina, Doljevca. Kolektive kao što je "Jura" imamo po celoj Srbiji", upozorio je epidemiolog.
MarketingNajnovije vesti