Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Nove mere u Srbiji: Klubovi, restorani i trgovine rade do 21 čas

Izvor: 
021/Kurir/Blic Ned, 15/11/2020 - 13:50Vlada Srbije usvojila je nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona.
 
Članovi Vlade uzeli su u obzir mere koje su već usvojile pojedine opštine koje su proglasile vanrednu situaciju.
 
To su skraćen rad ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, trgovina, bioskopa do 21 čas.
 
Apoteke, benzinske pumpe i privreda radiće redovno.
 
 
Zabrana rada važi do pet sati ujutru.
 
 
Nova uredba Vlade stupa na snagu sutra, a primenjuje se od utorka, 17. novembra.

Premijerka Ana Brnabić obraća se javnosti nakon održane vanredne sednice Vlade Srbije.

 

- Prihvatila sam predlog da uvedemo još restriktivnije mere. Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede. Biće zatvoreni u periodu od 21 čas do 05 ujutru. Od utorka 17. novembra počećemo s primenama i trajaće do 1. decembra.

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja.

- Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate.

- Trudili smo se da nađemo balans. Mi u ovom trenutku imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i svetu, i želim da se zahvalim našem medicinskom osoblju. Naša smrtnost od korone danas je 1,3 odsto i ispod nas je samo par zemalja, a svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i sprovodili mere na najbolji mogući način - kaže Brnabićeva.

Premijerka je istakla da mi još imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa mnogim zemljama EU. Ona kaže da se u Srbiji danas rezultati testiranja na korona virus mogu dobiti za 5 do 12 sati.

- Srbija je u ovom delu Evrope je zemlja koja testira najviše ljudi, posle nas su Slovenija i Rumunija. Pored ovih zastrašujućih brojeva, u odnosu na situaciju u regionu i Evropi, Srbija je u zelenoj zoni.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da je medicinski deo Kriznog štaba predložio da nova mera bude skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 18 časova. Kon je, takođe istakao da na ranijim sednicama Kriznog štaba nije razgovarano o uvođenju policijskog časa, kao ni o produžetku jesenjeg raspusta.

 
 MarketingNajnovije vesti