Foto: Pixabay
Srbija

Nove subvencije: Građani Srbije će plaćati poreze i doprinose za ljude koji imaju velike plate

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 18/06/2022 - 10:33Vlada Srbije donela je Uredbu za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju strance, odnosno "novonastanjena lica", a reč je o profesijama za koje postoji potreba.
 
Sagovornici Euronews Srbija kažu da je cilj da se privuče vosokokvalifikovana radna snaga, odnosno da će od ove uredbe najviše koristi imati velike kompanije koje zapošljavaju IT stručnjake, menadžere svih profila i najbolje inženjere. 
 
U Uredbi je navedeno da se pravo na podsticaj može ostvariti ukoliko je poslodavac sa "novonastanjenom osobom" zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom i ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu u skladu sa propisom kojim se uređuje rad od najmanje 300.000 dinara.
 
U Uredbi se navodi da se podsticaj isplaćuje u visini od 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Zapravo, poslodavac uplati države poreze i doprinose, a zatim mu država refundira novac. Uredba se odnosi na period od najviše 60 meseci, počev od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2028. godine, za domaće, ali i strane firme koje posluju u Srbiji.

 

Iz Vlade Srbije navode da ova uredba predstavlja "važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije".
 
U saopštenju Vlade Srbije se navodi da će uredba omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i onima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.
 
 
Namenska uredba
 
Sagovornici Euronews Srbija nemaju dilemu da je cilj Vlade Srbije da se novom uredbom i podsticajnim sredstvima za zapošljavanje privuče visokoobrazovana radna snaga iz inostranstva.
 
Bojan Tanasković, vlasnik agencije za zapošljavanje "Novotek radna snaga" iz Jagodine kaže da se iz uredbe vidi da plata onih koji su obuhvaćeni mora biti minimum 300.000 dinara što govori da je reč o određenim profesijama koje su dobro plaćene u ovom momentu.
 
On za Euronews Srbija napominje da visina zarade određuje oblasti kojima je namenjen podsticaj, a to su u ovom momentu IT, medicina (ali određene specijalizacije), građevinarstvo, mašinstvo.
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da je reč o namenskoj uredbi i da je ona, pre svega, predviđena za firme koje se sada masovno premeštaju iz Ukrajine i Rusije, a koje su uglavnom iz IT sektora.
 
"Sa jedne strane to mogu da podržim, jer je bolje da rade u našoj zemlji nego da idu u druge evropske zemlje. Uredbom se predviđa da te kompanije budu oslobođene plaćanja PIO doprinosa i da sve to ide na teret budžeta. Imaju olakšice na porez na dohodak. Na prvu loptu sigurno da je dobro da sve ove radnike i forme zadržimo u Srbiji, ali bi bilo dobro da probamo da sa ovakvim uredbama i naše ljude zadržimo u Srbiji. Ovako mi ih školujemo i čim završe fakultete oni beže u inostranstvo", navela je Savić.
 
Dodaje da će ovako građani Srbije plaćati doprinose za penzijsko osiguranje i 70 odsto poreza na plate za ljude koji enormno zarađuju, jer se uredba odnosi na one koji mesečno primaju minimum 300.000 dinara. Ističe da to ide na teret građana Srbije od kojih 400.000 prima minimalnu zaradu, a 500.000 neznatno veću zaradu od minimalne.
 
"Nisam od onih koji apriori nešto osuđuje i mislim da se ovakve kompanije moraju privlačiti, ali da ne bi smelo da se prave ovolike razlike. Ovo bih podržala pod uslovom da se nešto slično donese i za naše radnike, da se i njima daje olakšica. Mi dovodimo strance i potenciramo ostanak stranaca, dok u isto vreme, iz iste branše, iz iste delatnosti naši ljudi odlaze u neke druge zemlje Evrope i sveta. To je moja zamerka ovoj Uredbi", rekla je Savić.
 
 MarketingNajnovije vesti