Foto: Pixabay
Srbija

Novi rekord na srpskoj pruzi - voz dostigao 201,5 km na sat

Izvor: 
Tanjug Sub, 22/01/2022 - 13:59


Voz sa mernim kolima Nemačkih železnica za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada dostigao je brzinu od 201,5 kilometara na sat, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Voz je tu brzinu dostigao u petak u popodnevnim časovima, kako kažu, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove.

Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Nemačke zabeležio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narendih dana.

Voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

U glavnoj železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe Infrastrukture železnica Srbije i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju, kažu za Tanjugu u srpskim železnicama.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 km na sat od Beograda do Novog Sada počela je 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsće Bahn Systemtećnik", koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u periodu od 7 do 17 sati odnosno u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad.
MarketingNajnovije vesti