Srbija

NUNS: Ministar Vulin da prestane da targetira novinare

Izvor: 
N1 Sre, 04/08/2021 - 16:41Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je u saopštenju nastup ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je u emisiji Fokus na Televiziji B92 izjavio da je novinar Vuk Cvijić "član stranke Vuka Jeremića".

„Podsećamo da ovo nije prvi put da se novinar Vuk Cvijić lažno označava kao partijski aktivista. Informer je, naime, u januaru prošle godine takođe napisao na svom sajtu da je Cvijić član Narodne stranke, a nakon reakcije našeg udruženja i medijske zajednice, ta lažna objava je uklonjena“, navodi NUNS u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je, „nažalost, poslednjih godina sve češća  praksa državnih funkcionera i provladinih medija da etiketiraju nezavisne novinarke i novinare kao članove i aktiviste opozicionih partija i lažno ih optužuju za partijski angažman“.

NUNS u saopštenju upozorava da „novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne obračune sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima“.

„Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti međunarodne organizacije“, navodi NUNS.

 

 
MarketingNajnovije vesti