Srbija

NUNS: Obezbediti tačne, blagovremene i potpune informacije o virusu korona

Izvor: 
NUNS Sre, 11/03/2020 - 17:13Nezavisno udruženje novinara Srbije pridružuje se pozivu Evropske federacije novinara nadležnim institucijama da bez diskriminacije obezbede sve informacije i preporuke građanima i medijima o virusu korona.
 
Ovom prilikom pozivamo i  novinare i medije da se klone senzacionalizma u izveštavanju, da poštuju standarde svoje struke, da daju reč stručnjacima koji su kvalifikovani da komentarišu ovako osetljiva pitanja. Od presudne je važnosti da se pri izveštavanju koriste provereni izvori i informacije zvaničnih institucija. Pri izveštavanju je neophodno izbegavati rečnik koji izaziva strah i širi paniku, te ne odgovara stvarnom stanju stvari", navodi NUNS.
 
NUNS poziva nadležne javne organe i medicinske ustanove da obezbede blagovremene i transparentne informacije kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim informacijama.
 
Takođe, pozivaju medijske poslodavce da svakodnevno procenjuju rizike kojima su novinari izloženi pri izveštavanju, te da primenjuju adekvatne zaštitne mere.
 MarketingNajnovije vesti