Beba Foto: pixabay
Srbija

Obeležava se Dan prevremeno rođene dece – jedna od deset beba na svet dođe pre vremena

Izvor: 
RTS Uto, 17/11/2020 - 11:51Danas se obeležava Dan prevremeno rođene dece. U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet ranije dođe više od 4.000 beba, od kojih većina zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakog dana čak sedam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške.

Direktorka Instituta za neonatologiju Milica Ranković Janevski kaže da je preživljavanje prevremeno rođenih beba značajno bolje nego ranije i da se poboljšanje vidi svake godine. Prema izveštajima preživljavanje beba sa težinom na rođenju ispod 1.500 grama je preko 90 posto, preživljavanje beba ispod 1.000 grama je preko 80 posto, a kod najrizičnije kategorije od 500 do 750 grama preživljavanje je prema poslednjem izveštaju 64 posto.

"Svetski eksperti koji su bili gosti Instituta na simpozijumima izrazili su svoje divljenje i rekli da su rezultati ravni evropskim", naglašava doktorka Ranković Janevski.

U Institut za neonatologiju dolaze prevremeno rođene bebe iz cele zemlje.

"U ovom trenutku ima ih 93, inače se broj obično kreće između 100 i 120 na dnevnom nivou. Institut godišnje primi 800 do 950 prevremeno rođene dece. Oko 50 posto dece koje se na teritoriji Srbije rode sa težinom ispod 1.500 grama budu upućena na lečenje u Institut za neonatologiju", ističe doktorka.

Prema njenim rečima, faktori rizika za prevremeno rađanje beba su mnogobrojni. To su pre svega godine majke – vrlo mlade i majke u poznim godinama, težina nedovoljna ili prekomerna, prateće eventualne bolesti trudnice, odsustvo redovnog praćenja kontrola trudnoće, zdravstvena prosvećenost i životni stil trudnica, ishrana, upotreba određenih supstanci – alkohol, pušenje, droga. 

"Tu su i faktori koji mogu poticati od posledica krvnih sudova posteljice. Faktori koji mogu izazvati prevremeni porođaj javljaju se neplanirano i iznenada. Vrlo važan faktor je infekcija i faktori od samog ploda gde mogu biti urođene anomalije i bolesti", objašnjava doktorka Janevski.

Jedna od deset beba na svet dođe pre vremena. Unicef je pokrenuo novu kampanju "Tako mali da bi u srce stali" kojom poziva sve građane i društveno odgovorne firme da doniraju sredstva za opremanje najvećih neonatoloških jedinica u Srbiji.
MarketingNajnovije vesti