Uskrsnja jaja
Srbija

Obeležava se Uskrs po julijanskom kalendaru

Izvor: 
Beta Ned, 24/04/2022 - 07:21Uskrs, praznik nad praznicima, kako je nazvan u Hrišćanstvu, obeležavaju vernici koji slave po starom, julijanskom kalendaru.

 

Uskrs izražava suštinu hrišćanske vere jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Vernici se pozdravljaju sa: „Hristos voskrse! – Vaistinu voskrse“, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva "čuvarkuća", a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Cela sedmica se po Uskrsu naziva Svetla, a pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.

Prva uskršnja liturgija se služi u ponoć između subote i nedelje.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Uskrs se čita poslanica koju je uputio njen poglavar patrijarh Porfirije.

U ovogodišnjoj poslanici, patrijarh Porfirije ističe da se "moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini", napominjući da je "rat poraz svakog čoveka".

"Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje", poručio je patrijarh.

Porfirije je istakao da se "plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama".

"Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju", upozorio je patrijarh.

Porfirije je naveo da "veliki Apostol Pavle podseća: 'Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome' ".

Odnosno, napisao je patrijarh: "Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove", rekao je Porfirije.

Patrijarh je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je poručio da će "njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada".

Rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija "naša duhovna i nacionalna kolevka".

 

 
MarketingNajnovije vesti