Foto: Facebook/Zastita potrosaca
Srbija

Objavljena "crna lista" sa preko 400 internet trgovaca na koje su se potrošači žalili

Izvor: 
B92 Uto, 21/09/2021 - 19:40


Broj potrošača koji se, zbog problema sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, javljaju potrošačkim organizacijama - stalno raste.

Ipak, u ovakvim situacijama, odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne važe, zbog čega potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju niti da pruže adekvatne pravne savete, osim da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zato je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nastavila sa akcijom evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

Ovoga puta, navodi se na zvaničnom sajtu NOPS-a fokus je na Fejsbuk i Instagram profilima među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, parfema...

"Crna lista" internet trgovaca može se naći na stranici Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Ono što je bitno napomenuti, navodi se na sajtu NOPS-a, jeste da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli iz razloga što ne poštuju Zakon.

Takođe, dodaje se, svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa Zakonom, biće uklonjen sa liste.

Lista nije konačna, a potrošači se mole da, ukoliko imaju bilo kakav problem sa neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža, dostave nazive profila.

 
MarketingNajnovije vesti