Foto: Pixabay.com
Srbija

Objavljena svetska lista zemalja prema broju pušača: Srbija u samom vrhu, zauzela visoko šesto mesto

Izvor: 
nsuzivo.rs/klix.ba Uto, 07/02/2023 - 09:50Mapa objavljena na sajtu World Population Review prikazuje koje zemlje na svetu imaju najveći postotak pušača.

Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici World Population Review. U top 10 država sveta po broju pušača nalazi se Srbija koja zauzima šestu poziciju. Kako se navodi, puši 40,6 odsto stanovništva, od čega muškarci čine 40, a žene 41,2 odsto.

Zapadnoevropske zemlje i Severna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvek zagarantovano, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svetu.

U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji, na primer, stopa pušenja muškaraca je 70,5 odsto, a stopa pušenja žena je 5,3 odsto.

Generalno, stope pušenja su se smanjile širom sveta zbog povećane edukacije o efektima duvana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 odsto, od tada je pala na 19,2 odsto.

Nauru ima najveću stopu pušenja na svetu sa 52,1 odsto. Žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 odsto prema 51,7 odsto).

Drugu najveću stopu beleži država Kiribati, čiju stopu od 52 odsto ukupno čini 68,6 odsto muškaraca i 35,5 odsto žena.

Lista od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvata: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mjanmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku.
MarketingNajnovije vesti