televizor Foto: pxhere
Srbija

Objavljene instrukcije za nastavu koja u utorak kreće preko RTS-a

Izvor: 
FoNet Pon, 16/03/2020 - 21:07Nastava za učenike osnovnih škola od utorka će se emitovati na kanalu RTS 3, a nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola na platformi RTS Planeta u odeljku "Moja škola", što im omogućava da samostalno upravljaju vremenom i ponavljaju gledanje, saopštila je Vlada Srbije.
Ukoliko propuste emitovanje neke nastavne jedinice na TV kanalu ili imaju potrebu da je poslušaju ponovo, učenici osnovnih škola to će moći da učine takođe na platformi RTS Planeta.
 
Svi operateri će protok interneta ka RTS Planeti učiniti besplatnim, kako bi se učenicima omogućio neograničen i nesmetan pristup nastavnim sadržajima.
 
Raspored emitovanja nastave se nalazi na sajtu rasporednastave.gov.rs, a učenici, nastavnici i roditelji mu mogu pristupiti i preko sajta Ministarstva prosvete i svojih škola, svuda su postavljeni baneri koji vode na taj sajt.
 
Obezbeđen je i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju 011/73-50-557, koji će biti dostupan od 8 do 18 sati, za sva pitanja o učenju na daljinu.
 
Obezbeđena je i Viber zajednica Moja škola, kojoj roditelji i učenici mogu pristupiti preko adrese: https://vb.me/MojaSkola.
 
Ministarstvo prosvete je sačinilo detaljno uputstvo koje će biti poslato svim školama sa instrukcijama o pružanju podrške učenicima dok traje učenje na daljinu.
 
Bez obzira što je država na nacionalnom nivou obezbedila emitovanje nastave, od nastavnika se očekuje da sa svojim odeljenjima budu u komunikaciji radi podsticanja dece da prate emitovanje nastave, zadavanja domaćih zadataka, provere znanja i dodatnih objašnjenja.
 
U svrhu dodatne podrške nastavnicima i učenicima uspostavljena je i nacionalna platforma mojaskola.gov.rs, na kojoj će se nalaziti zadaci i materijali za svaku nastavnu jedinicu. Nastavnicima su sačinjena i uputstva za korišćenje različitih rešenja za realizaciju komunikacije i razmenu informacija sa učenicima, a nastavnici koji u svojoj praksi već koriste različite onlajn i virtuelne modele komunikacije i izvođenja nastave sa učenicima se svakako ohrabruju da nastave da ih koriste.
 
Roditeljima se, takođe, upućuje apel da svoju decu ohrabruju i podrže u praćenju nastave koja se emituje, navodi se u saopštenju.
 
Nastavom koja je planirana da se emituje obuhvatiće se:
 
Za osnovne škole – od 1. do 4. razreda se obuhvata srpski, matematika i svet oko nas, odnosno priroda i društvo.
 
Od 5. do 8. se za svaki razred povećava obim obuhvatanjem i geografije, biologije, istorije, fizike i hemije.
 
Navodi se da važan aspekt nastave za osnovce čini i emitovanje spotova za podsticanje fizičke aktivnosti, zdravih stilova života i različitih pedagoških poruka.
 
Za gimnazije – opšte obrazovne predmete - srpski i matematiku, fiziku, hemiju, istoriju i geografiju.
 
Za srednje stručne škole – sve opšte predmete kao za gimnazije, uz opšte stručne predmete za različita područja rada, kojih ima 15.
 
Ovako organizovanom nastavom na daljinu uz podršku škola, učitelja, nastavnika i profesora, ali i roditelja, postići ćemo da učenici nastave da dobijaju kvalitetno obrazovanje i tokom perioda kada su škole zatvorene, što će podrazumevati i manje časova koje će se kasnije nadoknađivati, navodi se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti