Foto: Olivera Ilić
Srbija

Oboleli od mijeloma imaju šansu za dug život

Izvor: 
013info Sub, 18/03/2023 - 17:59Zajedničkim naporima lekara i pacijenata, multipli mijelom može biti dobro kontrolisano hronično stanje, međutim neophodno je uvođenje inovativnih lekova nove generacije, zaključak je panela  Mijelom u Srbiji, izazovi i mogućnosti lečenja održanog u okviru Godišnjeg sastanka Udruženja obolelih od multiplog mijeloma.

Sastanak, održan u subotu u IN Hotelu u Beogradu okupio je pacijente, lekare i predstavnike udružanja iz regiona.

Novoizabrana predsednica udruženja Snežana Doder predstavila je novi logo udruženja, kao i slogan - Koračajmo zajedno!

“Imamo plodonosnu saradnju sa kliničko-bolničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a planiramo i saradnju sa manjim zdravstvenim centrima kako bi smanjili period dijagnostike bolesti koji danas iznosi u proseku godinu dana, što je svakako napredak u odnosu na ranije godine kada je proces trajao tri godine”, rekla je Doder i najavila regionalni dokumentarni film o mijelomu - Moj miljelom: spremni za nove korake, koji će biti premijerno prikazan na Prvom regionalnom sastanku udruženja pacijenata obolelih od multiplog mijeloma.

“U prethodnom periodu uspostavili smo saradnju sa Ministarstvom zdravlja i RFZO, i zahvalni smo na njihovoj zainteresovanosti za ovo pitanje. Podrška institucija je neophodna za poboljšanje uslova lečenja i nadamo se da ona neće izostati ni u narednom periodu”, rekla je ona.

Doder, kojoj je pre godinu dana dijagnostikovan mijelom, je najavila i lansiranje modernizovanog sajta Udruženja, na kom će oni koji tragaju za odgovorima moći da se informišu o mijelomu i povežu sa drugim pacijentima. Pored sajta, informacije su dostupne i na Facebook, Instagram i LinkedIn nalozima Udruženja.

Prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva za za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva rekla je da prema poslednjim podacima Batuta za 2020. godinu u Srbiji je registrovano 480 novodijagnostikovanih pacijenata, što odgovara evropskom proseku.

“Uvođenjem lekova inovativnog mehanizma delovanja u potpunosti se izmenila slika obolelih od mijeloma, tako da je ova bolest poprimila karakteristike dobro kontrolisanog hroničnog stanja”, rekla je Bila.

Ona se zahvalila članovima užeg odbora Srpske mijelomske grupe, kolegama iz KBC Zvezdara, Zemun i Kragujevac, kao i rukovodiocu Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorinu Radosavljeviću što su podržali skup.

Doc dr Olivera Marković, iz KBC Bežanijska Kosa, istakla je važno da se dijagnoza postavi što ranije, kako bi prognoza bila što bolja.

“Lečenje nije kratak sprint, već maraton koji zahteva dobru komunikaciju lekara i pacijenta, veliku strpljivost pacijenta i davanje prave terapije u pravo vreme”, rekla je Marković.

Dr Zorica Cvetković, načelnica Službe hematologije Klinike za internu medicinu KBC Zemun istakla je da je 40 odsto obolelih mlađe od 65 godina, odnosno da je reč o radno-sposobnom delu stanovništva.

“Posao lekara i Udruženja je da pokažu da su oboleli aktivni članovi društva”, rekao je Dr Zoran Milojević, načelnik Odeljenje za hematologiju i onkologiju KBC Zvezdara i dodao da je lečenje uznapredovalo u poslednjim decenijama.

Na panelu su učestvovali i Dr Davorin Radosavljević rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i podpredsednik cetralne RFZO komisije za lekove, Jelena Gogić, farmakoekonom iz Sektora za lekove RFZO.
MarketingNajnovije vesti