Učionica Foto: pxhere
Srbija

Od danas elektronsko zakazivanje za testiranje i upis prvaka u osnovne škole

Izvor: 
RTS Čet, 28/05/2020 - 08:30

Upis prvaka u osnovne škole ove godine je usled epidemije virusa korona drugačiji u odnosu na prethodne godine, pa tkao roditelji od danas na portalu eUprava mogu da koriste uslugu eZakazivanje termina za upis i testiranje budućih đaka.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje biće dostupna do 10. jula i preko aplikacije eUpis vršiće se upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata (iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu).
 
Svi podaci biće pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem, pa roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu ne donose nijedan dokument. Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta 2020. godine ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.
 
Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula. Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.
 
Ministarstvo prosvete podseća da od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da preko portala eUprava navedu u koju osnovnu školu na teritoriji Srbije žele da upišu dete.MarketingNajnovije vesti