QR kod Foto. needpix
Srbija

Od danas novi način kupovine - plaćanje mobilnim telefonom pomoću QR koda

Izvor: 
Tanjug Čet, 27/02/2020 - 19:47

U Srbiji je danas obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
 
Ona je u jednom prodajnom objektu Merkatora S u ovom tržnom centru rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen, kao i u istoriji NBS, Banke "Poštanska štedionica" i kompanije Merkator S.
 
Ona je navela da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom. Tabaković je rekla da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prođanim objektima kompanije Merkator S i preko Banke "Poštanska štedionica", a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.
 
"Danas činimo ono što je za mnoge daleka budućnost" porucila je Tabaković i navela da će novi način plaćanja olakšati život građanima i plaćanje učiniti jednostavnijim, efikasnijim i najbezbednijim.
 
Ona je rekla da takvu vrstu plaćanja imaju jos samo Švedska i Kina gde samo jedan operator ima monopol nad tom vrstom plaćanja. Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima ebanking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS.
 
Navela je da korisnici u Srbiji preko google plej prodavnice mogu preuzeti aplikaciju koja će omogućiti takvu vrstu plaćanja. Dodala je da plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi i naglasila da je cilj da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez.
 
Sve moguće tokove iz sivih zona uvešćemo u legalne, rekla je Tabaković. Događaju u TC Meraktor prisustvovao je i predsednik Izvršnog odbora Banke "Poštanska štedionica" Bojan Kekić koji je izrazio zadovoljstvo zbog novog načina plaćanja za koje je rekao da je tehnološki najnaprednije u Evropi.
 
"Banka Poštanska štedionica je prva u Srbiji koja je omogućila najsavremeniji način plaćanja bez kartice i gotovine", rekao je Kekić i naveo da je ovaj projekat od nacionalnog značaja.MarketingNajnovije vesti