Foto: Needpix
Srbija

Od države hotelijerima 350 evra po ležaju, 150 za svaku sobu

Izvor: 
Tanjug Pet, 21/08/2020 - 13:40


Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, što je nova i prva sektorska mera za ublažavanje posledica virusa korona koji je ta kriza ostavila na ugostiteljstvo, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje te pomoći države da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika.

Istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavu i pozvao ih da se tom pozivu odazovu.

Očekuje se, kaže Mali, da će novac hotelijeri dobiti krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj naših građana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog nedostatka stranih gostiju, dodaje on, gradski hoteli ostali prazni.

Zbog toga je, ističe, država odlučila da donese novi paket mera koji će direktno pomoći gradskim hotelijerima da ublaže negativne posledice krize.

Ministar je naveo da od oko 380 kategorisanih gradskih hotela u zemlji samo je 115 otvoreno, dok u Beogradu od 115 hotela samo 42 trenutno posluje.

U njima je, dodaje, popunjenost oko devet i po odsto.

Novim merama gradski hotelijeri će za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć od 500 evra, a na primeru Hotela “Mona” u Beogradu, ministar Mali je objasnio da će taj hotel dobiti pomoć od 100.000 evra, s obzirom da ima 237 ležaja i 146 soba.

"Ovim novim merama pokazujemo da je država ima novca, da je stabilna i jaka da smo spremno dočekali ovu krizu", rekao je Mali.

Istakao je da su stabilne finansije u našoj državi rezultat teških reformi koje su sprovedene tokom 2014. godine.

Ministar je podsetio i na ranije mere države koje je donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona.

Naveo je da su to isplata tri puna minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, po 100 evra punoletnim građanima Srbije, i isplata 60 odsto minimalca za dva meseca, od kojih je minimalac za avgust već isplaćen.

Isplata 60 odsto minimalca za septembar, najavio je ministar, biće do 10. septembra.

"Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra", rekao je Mali.

Navodi i da je država izdvojila i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara za penzionere i da je povećala plate svim zdravstvenim radnicima u zemlji za 10 odsto.

Zbog svih tih mera, dodaje, Srbija je prvu polovinu ove godine završila sa stopom privrednog rasta koji je jedan od najboljih u Evropi i nema “crne scenarije” po pitanju nezaposlenosti koje imaju druge, razvijenije zemlje od naše.

Mali je apelovao na građane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun, jer je primećeno izbegavanje izdavanje računa i plaćanja poreza, te podsetio da plaćanjem poreza država i izdvaja pomoć za privredu, gradi puteve, bolnice, škole…

Najavio je i da će poreska uprava biti aktivnija na terenu kako bi se suzbila siva ekonomija.

Knežević o merama države za pomoć gradskim hotelijerima

Nove mere države za gradske hotelijere pomoći će da se zadrže radnici u tom sektoru i da se trenutni kritični period za turizam zbog pandemije virusa korona prevaziđe, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije, Knežević je pozvao sve gradske hotelijere da se odazovu pozivu za subvencije od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Najavio je da će taj poziv Ministarstvo turizma objaviti za desetak dana na svom sajtu, a u kojem će biti jasno definisan način prijave i dodao da će procedura za prijavu biti jednostavna.

Knežević je istakao da su hotelijeri u gradskim sredinama najviše pogođeni trenutnom krizom, jer ti hoteli, kaže, najviše zavise od stranih gostiju kojih ove godine gotovo da nije ni bilo.

Iako je promet u gradskim hotelima pao, dodaje Knežević, dobre rezultate postižu ugostitelji u banjama, na planinama i selima.

On ocenjuje da je zbog toga pomoć države gradskim hotelijerima bila neophodna s obzirom da se za prvih šest meseci drastično smanjio devizni priliv od stranih gostiju.

“Međutim, imamo i situaciju da se smanjuje devizni odliv, jer je većina građana poslušala naše apele i odlučila da ostane u zemlji, što će pomoći da domaći turizam napreduje i ostvari približno dobar rezultat kao prošle godine”, zaključio je Knežević.

Vesović: Mere države očuvaće srž hotelijerstva u Srbiji

Dobra komunikacija između države i privrede ponovo je dala rezultat, te je dobra vest za sve gradske hotelijere da će dobiti novčanu pomoć za suzbijanje posledica krize izazvane virusom korona, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović.

Nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u PKS, Vesović je rekao da je od marta pad popunjenosti kapaciteta hotela u gradskim sredinama 93 odsto, a da će mere države tom sektoru pomoći da se održi "srž" hotelijerstva u Srbiji.

"Ovo je prva sektorska mera do koje smo došli. Ne postoji nešto što jednu državu ili grad više predstavlja nego njegovi hoteli, koji su ove godine zamrli. Pad popunjenosti gradskih kapaciteta od marta je 93 odsto, jasno je da moramo da sačuvamo srž hotelijerstva u Srbiji i da je to naš brend i po čemu treba da budemo prepoznatljivi", rekao je Vesović.

Izrazio je zadovoljstvo što komunikacija između vlade i privrede daje rezultate i što vlada ima priliku da čuje privredu i da na racionalan način pronalazi rešenja kako da se održi privredna aktivnost i zaposlenost. "Nakon formiranja vlade razgovaraćemo i o pomoći drugim sektorima i to će biti nešto što će postati konstanta u našem društvu", rekao je Vesović.
MarketingNajnovije vesti