Punjač za mobilni telefon Foto: Peakpx
Srbija

Od maja struja poskupljuje osam, a gas 11 odsto

Izvor: 
Danas Uto, 21/03/2023 - 16:46U prognozi kretanja potrošačkih cena za drugi kvartal ove godine Republički zavod za statistiku je u biltenu Trendovi najavio precizno poskupljenje struje i gasa.

„Od maja 2023, najavljen je novi mesečni rast cena električne energije od osam odsto i gasa 11 odsto i rezultiraće u drugom tromesečju 2023. međugodišnjim rastom cena električne energije od 24,8 odsto, a gasa od 26,9 odsto.

Na taj način će učestvovati u strukturi prognozirane međugodišnje stope rasta potrošačkih cena za drugo tromesečje 2023. sa oko 9,4 odsto.

Ovaj najavljen rast cena električne energije i gasa predmet je dogovora prilikom sklapanja novog aranžmana Vlade Srbije sa MMF-om i odnosi se na politiku finansijske održivosti energetskog sektora“, navodi se u izdanju RZS-a.

Još od objavljivanja aranžmana sa MMF-om u decembru prošle godine bilo je jasno da će struja i gas morati da poskupe i da će se jedno od poskupljenja desiti u maju.

Skuplji gas i električnu energiju najavljivali su i državni zvaničnici mada bez preciznih iznosa poskupljenja.

Dušan Bajatović je nedavno na Kopaonik biznis forumu ocenio da će ove godine biti jedno ili dva poskupljenja, a da prvo „neće biti više od 10 odsto i neće biti pre 1. maja“.

 
MarketingNajnovije vesti