Pixabay
Srbija

Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava u nekoliko klikova

Izvor: 
Dnevnik Sub, 03/12/2022 - 17:19Uspostavljanje platforme e-Agrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje ovog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu s planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

- Na razvoju e-Agrara ćemo raditi tokom naredne godine intenzivno, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka – rekla je Dušanka Golubović. - Naš budžet je prešao pet odsto ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu.

U fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane s evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana. Uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

- S tim u vezi je svakako i smanjenje administrativnih trgovinskih prepreka, racionalizacija troškova i administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede, u cilju poboljšanja poslovanja privrednih subjekata - istakla je nova predsednica Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u i izvršna direktorka proizvodnje Industrije mesa „Karneks„. Tamara Penjić. - Jedan od važnijih ciljeva jeste usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s evropskim standardima, što je posebno važno jer to, u stvari, znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja.

Prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, gotovo polovinu komunalnog otpada na deponijama, tokom prošle godine, činio je biorazgradivi otpad. Članovi NALED-a pripremili su predlog izmene regulative koje bi omogućile doniranje hrane pred istekom roka, kako bi kompanije zdrave namirnice sa oznakom „najbolje upotrebiti do“ mogle lakše da usmere ka onima kojima su potrebne.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika. Sledeći korak bio bi da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, a Vlada Srbije, pre dve godine pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa.

Novo predsedništvo saveza

Članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodstvo, a naredne dve godine predsednica će biti Tamara Penjić. Potpredsednici su generalna direktorka kompanije „Nestle„ za region Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije Marjana Davidović, v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije Dragan Pušara, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.
MarketingNajnovije vesti