Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Od oktobra na fakultete kreće više od 26.000 brucoša – očekuje li se povećanje školarina

Izvor: 
RTS Čet, 28/04/2022 - 08:58Početkom maja Vlada Srbije treba da donese odluku koliko će se studenata školovati o trošku države. Fakulteti uveliko organizuju otvorena vrata i konsultacije sa potencijalnim brucošima. Nadležni upozoravaju da se upisuju samo akreditovani programi.

Naredne školske godine na osnovne, master i doktorske studije našeg najstarijeg univerziteta po predlogu Senata moglo bi da se upiše 26.739 studenata.

Pet fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta predložilo je povećanje školarina za narednu školsku godinu do 10 odsto. FON je unapredio programe i podneo zahtev i za doakreditaciju.

"Može se očekivati da će FON u sledećoj školskoj godini upisati 950 studenata. Što se tiča školarine predlog je naš da se promeni, da bude 145.500 dinara, to je uvećanje za 5,5 odsto koje tumačimo kao usklađivanje sa rastom cena na malo u oblasti obrazovanja", kaže prof. Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka.

Ono što je za Filozofski fakultet psihologija, to je, po interesovanju mladih, gluma za Fakultet dramskih umetnosti. Ovde očekuju veće interesovanje studenata nego prethodne godine, jer otvaraju nove programe. Školarine su nepromenjene.

"Očekujemo akreditaciju novog studijskog programa za specijalne efekte, animaciju i gejm art. Školarina je oko 220.000 dinara, mislim za većinu smerova", rekao je prof. Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Iako studije započnete kao samofinansirajući student, naredne godine možete postati budžetski.

"Taj broj se povećava na drugoj godini, tako da veliki broj studenata koji se upiše kao simofinansirajući, na drugoj, trećoj i četvrtoj godini prelaze na budžet", kaže Miloš Pavlović.

Za Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i dalje vlada veliko interesovanje.

"Programi su u istim kvotama: Inegrisane akademske studije medicine 88 studenata, farmacije 84, stomatologije 24, to je najmanja studijska grupa, ali izuzetno interesovanje vlada za nju. Što se tiče osnovnih studija svi studenti su na teret budžeta osim po 34 na strukovnim studijama", rekao je dekan Fakulteta medicinskih nauka Vladimir Jakovljević.

Nadležni poručuju da se upisuju isključivo akreditovani programi. Potrebni podaci nalaze se na sajtu Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju – u publikaciji Vodič za studente.
MarketingNajnovije vesti