Dijana Hrkalović printscreen (MUP)
Srbija

Od „šefice podzemlja“ do žrtve – šta je Hrkalović rekla, a šta je nisu ni pitali

Izvor: 
N1 Pon, 20/06/2022 - 20:09Da li je intervju bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, u kom je optužila svog nekadašnjeg šefa, a sada ministra odbrane Nebojšu Stefanovića da je prisluškivao predsednika države, sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i idejni tvorac afere ''Jovanjica'', bio svedočenje ili odbrana? Ne može se proceniti sa sigurnošću, ali sagovornici N1 su uvereni - reč je o još jednoj predstavi.

 

Od „šefice podzemlja“ do kredibilnog izvora i žrtve – provladin tabloid „Objektiv“ vodio je oštru kampanju protiv nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, da bi potom postao mesto gde će da olakša dušu.

Ali ne u potpunosti, jer su izbegnuta bitna pitanja, kažu oni koji prate ovaj slučaj, poput novinara Vuka Cvijića. Recimo u vezi sa prepiskom između vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka i njenog nekada bliskog saradnika Nenada Vučkovića Vučka koji je i dalje pripadnik Žandarmerije.

Spominjala je aferu prisluškivanja predsednika i njegove porodice, ali ne i BIA, bez koje nema takvih operacija. Nije bilo ni reči o pokojnom inspektoru Dejanu Joviću, koji je govorio da strahuje za život i da sumnja da mu Hrkalovićeva "smešta".

"Mogla je da bude priupitana, na primer, odakle pripadnici Belivukovih "Janičara" na inauguraciji Vučića 2017. Ko je glavni šef? Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Kancelarije za koordinaciju službi bezbednosti, a to je bio Aleksandar Vučić", smatra novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Šef otkriva - dva puta je gledao intervju, lične utiske ne sme i ne može da iznosi u javnost.

"Psihologijom se malo bavite i onda vidite da li je u nekim trenucima bila iskrena ili ne. Jedino što sam siguran je to da ja nisam ništa nažao učinio njima. Ne mogu ja da govorim nadležnim organima šta da rade. Ne mogu ja da govorim nadležnom tužilaštvu šta da radi, a policija će da uradi ono što kaže tužilaštvo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za razliku od šefa, visoko pozicionirani član njegove stranke i Hrkalovićkin branilac, koji ima iskustva u intervjuisanju klijenata u emisiji na pomenutom "Objektivu", ne ustručava se da kaže nadležnima šta treba da rade.

"Tužilaštvo bi moralo da reaguje, prosto mi nije jasno da nisu reagovali već do sada. Pa izvolite, gospodo, radite svoj posao. Jeste tražili da budete nezavisni, samostalni, sve vam je narod to izglasao", kaže advokat Dijane Hrkalović Vladimir Đukanović.

Već viđeno - tako sve ovo opisuje novinarka KRIK-a Milica Vojinović. Zaključuje - reč je o direktnoj instrukciji pravosuđu na koji način da postupaju u slučajevima koje vode, a koji su sami po sebi već upitni i tanki.

"To deluje jednostavno kao neka taktika vlasti ili da potpunu konfuziju odnese, ali uz to, naravno, da odbrani predsednika Vučića, dok Stefanovića samo nekako dozirano optužuju za razne stvari", smatra Vojinović.

Advokat Rodoljub Šabić ocenjuje da su ovakvi intervjui ilustracija očajnog stanja u pravosuđu i tužilaštvu i činjenice da je država Srbija samo teritorija.

"A ono što državu čini, nekakav funkcionalan mehanizam institucija koje obezbeđuju kakav-takav red, kakvu-takvu primenu zakona, da je to zapravo samo kulisa u kojoj se kao igra neka predstava, koju, kako reče neko juče, neko režira sa manje ili više uspeha", kaže Šapić.

Dodaje Šabić - pokušaj je to uticaja na postupak koji se protiv Hrkalović vodi, da se sve potkopa, kao u slučaju "Jovanjice". Teško da bi tako nešto u svetu bilo moguće, ali ovde očigledno jeste.

 
MarketingNajnovije vesti