Foto: Needpix
Srbija

Odbor za kulturu utvrdio listu od četiri kandidata za članove Saveta REM-a

Izvor: 
FoNet Uto, 07/12/2021 - 17:21Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je danas listu od četiri kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Na listi su Aleksandar Gajović, Vesna Baltezarević, Nemanja Tasić i Marko Lukić.

Na sednici je Odbor utvrdio i listu organizacija koje zajedno čine jednistvenog ovlašćenog predlagača iz reda univerziteta akreditovanih u Srbiji i to su Univerzitet Megatrend, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Kragujevcu.

Predsednica Odbora Sandra Božić saopštila je na sednici tog tela da će univerziteti u narednih sedam dana utvrditi konačan predlog od dva kandidata, koji će predložiti Odboru.

Odbor je potom prihvatio Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, koji je podnela Vlada i predložiće ga na usvajanje Narodnoj skupštini. Te izmene se tiču izbornih uslova i rezultat su međustranačkog dijaloga vođenog posredstvom Evropske unije.

Predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Slavica Trifunović rekla je da se Zakon menja u članu 47 i donosi nove obaveze pružaocima medijskih usluga u oblasti elektronskih medija  i to da pre početka izborne kampanje objave tarife za političko oglašavanje, kao i da jednaki uslovi bez diskriminacije važe za sve kandidate i učesnike na izborima.

Prema njenim rečima, propisuje se i obaveza da 10 dana pre dana određenog za glasanje na izborima, mediji ne mogu izveštavati sa otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata, ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike i odbornike.

Odbor je prihvatio još dva zakonska predloga, Predlog zakona o kulturnom nasleđu i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa i predložiće ih Skupštini na usvajanje.

 
MarketingNajnovije vesti