Novac
Srbija

Odgovori na najčešće nedoumice o moratorijumu na kredite

Izvor: 
RTS Sre, 25/03/2020 - 12:34Mnoge banke obavestile su građane da na sajtu imaju ponudu za moratorijum, odnosno 90 dana zastoja otplate kredita. Neke su promenile radno vreme i smanjile broj ekspozitura. Kod nekih građana javile su se mnoge nedoumice a u njihovom razrešnju pomaže generalni sekretar Udruženja Banaka Vladimir Vasić.

 

Od kada važi moratorijum?

Narodna banka Srbije je odluku o moratorijumu donela 18. marta. Banke su do 21. marta bile obavezne da dostave ponudu građanima na svom sajtu a moratorijum počinje da važi 31. marta.

Šta je potrebno da urade građani?

Banci se građani javljaju samo ako žele da nastave redovno s plaćanjem kredita. U suprotnom važi moratorijum.

Možete li se predomisliti?

Instrument NBS je dozvolio da se predomislite u bilo kom trenutku u periodu moratorijuma. To znači da je potrebno da se javite banci i kažete da nemate mogućnosti da nastavite plaćanje u tom periodu, bez ikakvih posledica.

Da li motarotijum važi za kreditne kartice?

Da, odnosi se i na kreditne kartice i sve druge kreditne proizvode. Ako želite, možete sami uplatiti sredstva na kreditnu karticu putem e-bankinga. Obustavljaju se trajni nalozi.

Šta je s privrednim subjektima?

Moratorijum je namenjen da pomogne i privredi i građanima da premoste 90 dana. To je način da država i banke pomognu građanima.

Đta će biti sa kamatama?

U periodu moratorijuma klijenti ne plaćaju ni glavnicu ni kamatu. Nakon 90 dana pravi se novi otplatni plan, neće biti zateznih kamata.

Šta ako vam je isteko rok za dozvoljeni minus?

Rok se automatski produžava za 90 dana.

 

 
MarketingNajnovije vesti