Dijana Hrkalović printscreen (MUP)
Srbija

Odložen početak suđenja Dijani Hrkalović

Izvor: 
021.rs/Tanjig Sre, 02/03/2022 - 15:46Početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i još dvojici policajaca odložen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 7. april.

Do odlaganja je došlo jer je njen novi branilac Vladimir Đukanović, koga je angažovala u ponedeljak, juče podneo molbu sudu za odlaganje suđenja kako bi se najpre upoznao sa spisima predmeta i spremio za odbranu.

Hrkalović je bila privedena na suđenje iz Okružnog zatvora u Beogradu gde se nalazi u pritvoru od 24. decembra prošle godine i to zbog opasnosti od bekstva.

Ona je ponedeljak otkazala punomoćje trojici advokata i angažovala Đukanovića.

Na pitanje sudije da li je upoznata sa promenom advokata i da li je to njena volja, bivša državna sekretarka MUP-a je odgovorila: "Upoznata sam, to je moja volja", kratko dodala: "Hvala, prijatno" i sela na svoje mesto u sudnici.

Nakon toga suđenje je odloženo.

Na suđenje su sa slobode došli drugogooptuženi - bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću, nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

 
MarketingNajnovije vesti