Justicia Foto: pixabay
Srbija

Odloženo ročište Belivuku i Miljkoviću, advokat traži izuzeće sudije i tužilaca

Izvor: 
RTS/Tanjug Uto, 08/03/2022 - 20:22Nakon više od tri sata kašnjenja u Specijalnom sud u Beogradu odloženo je pripremno ročište članovima organizovne kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optuženim za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Ročište je odloženo jer je Belivukov branilac Dejan Lazarević zatražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, njegovog kolele Babića i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i predsednika sudskog veća Vinke Berahe.

"Zahtev sam podneo zbog nepravilnosti u radu postupajućeg tužioca, a posle potvrđivanja optužnice Beraha je donela odluku o potvrđivanju sporazuma o svedočenju za dva krivična dela a to nije mogla da učini, već sudija za prethodni postupak", rekao je Lazarević novinarima ispred Specijalnog suda.

O ovom zahtevu će biti odlučeno do 10. marta u četvrtak kada je zakazan nastavak ročišta.

Zahtev su podržali i Belivuk i Miljković obrativši se kratko sudu.

Jedan od razloga za izuzeće tužioca je što je Belivuk bio prosluškivan u pritvoru.

Kašnjenje zbog detaljnog pretresa

Prethodno je ročište kasnilo tri sata pošto je straža svakog od optuženih detaljno pretresala iz razloga bezbednosti i provere da li imaju kod sebe nešto nedozvoljeno.

Policija je takođe sa posebno dresiranim psima proveravala i hodnik, sudnicu i okolne prostorije iz predostrožnosti.

Uz jake mere ozbebeđenja sudske straže i Žandarmerije članovi ove grupe sprovedeni su maricama, a ispred suda su i dalje pripadnici Žandarmerije sa dugim cevima, i veliki broj medijskih ekipa, koje ne mogu da prate ovo ročište jer je zatvoreno za javnost.

Prema nezvaničnim informacijama Belivuk i Miljković nisu transportovani jer su oni u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Nastavak u četvrtak i petak

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Na ovom ročištvu koje je zakazano i za četvrtak i petak, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno, a optuženo će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još šest osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvrorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević je prema ovim sporazumima dobili su status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava - Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Obojici za ova dela preti doživotni zarvor, a ovako će dobiti samo po 15 i 14 godina zatvora.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Aplikacija "Skaj" i okrivljeni saradnici

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije "Skaj" za mobilne telefone, među njima audio i video-snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivlljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005. godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Đorđević, koji nemaju status okrivljenih saradnika tužilaštva, ispričali su mu na koji je način grupa preprodavala drogu.

Slađana Sekulić i Nikola Stefanović su u kućnom pritvoru i oni su došli bez pratnje sudske straže.

Delovanje pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi"

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe "Principi".

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i ubije, kao i gde će se droga stavljati u promet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj".

U oktobru prošle godine je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se još uvek vodi protiv Senada Rešovića.

On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Protiv Belivuka, Miljkovića i pojedinih pripadnika ove grupe od januara se vodi istraga i za ubistvo Gorana Mihajlovoća.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

 
MarketingNajnovije vesti