Probni prijemni printscreen
Srbija

Održana generalna proba za buduće brucoše, od ponedeljka prijem dokumenata za upis

Izvor: 
RTS Ned, 20/06/2021 - 19:53Na fakultetima je danas održan probni prijemni, a od sutra se primaju dokumenta za upis. Fakulteti su za samofinansirajuće studente zadržali prošlogodišnje školarine i plaćanje na rate. Među mladima su najpopuparniji fakulteti koji školuju buduće IT stručnjake, biomedicina, stomatologija i psihologija.

Pred finale, generalna proba. I ovog vikenda budući brucoši na probnom prijemnom proveravali su svoje znanje na FON-u. Dolaze iz cele Srbije. Kažu da im proba mnogo znači, kako bi videli kako sve funkcioniše i da bi bili spremniji na pravom ispitu.

Dragana Ivanović sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu navodi da je ukupan broj kandidata koji su prisustvovali probnom prijemnom iz matematike bio sigurno preko 1.500.

"Ostao je još jedan probni prijemni iz testa opšte informisanosti i to nam je negde pokazatelj da je interesovanje za upis na FON i dalje veliko", kaže Ivanovićeva.

Prvi na crtu izlaze potencijalni brucoši ETF-a u Beogradu.

Profesor Milo Tomašević, dekan ETF-a kaže da oni obično krenu kao prvi sa prijemnim ispitom iz matematike. "Znači u ponedeljak 28. i u utorak 29. prijemni ispit iz fizike. I ove godine nameravamo da radimo u idealnim uslovima na Sajmu", napominje Tomašević.

Budući lekari u Srbiji, na svim medicinskim fakultetima polažu prijemni ispit istog dana - 30. juna.

"Obično je na jednog studenta koji treba da se upiše na medicini bar tri puta više, na farmaciji dva puta više, a na stomatologiji do osam puta više", navodi Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

One koji ne ostvare bodove za budžetsko studiranje, profesori savetuju da ne odustaju.

"To što ove godine nisu na budžetu, ne znači da iduće godine neće biti na budžetu. Ako je to program koji oni zaista žele i vole, onda će oni učiti i u prvoj godini ostvariti uspeh koji će im omogućiti da nastave školovanje na teret budžeta", poručuje profesor Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Prvu godinu studija na državnim fakultetima i akademijama strukovnih studija, o trošku države, moći će da upiše više od dvadeset pet hiljada mladih.

 
MarketingNajnovije vesti