Srbija

Oko 10.000 ljudi napustilo Vojsku Srbije u prethodnih pet godina

Izvor: 
013info Pet, 16/07/2021 - 20:56Vojni sindikat Srbije upozorio je da je zbog loših uslova Vojsku Srbije u prethodnih pet godina napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca.

Kako navode, stanje operativnosti vojske, kada su u pitanju ljudski resursi, "daleko je od onog koje državnom vrhu prikazuju vojni zvaničnici".

U saopštenju povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milanom Mojsilovićem, iz Vojnog sindikata su naveli da pozdravljaju svaki vid modernizacije i opremanja vojske, ali i dodali da bi bili srećniji da je Vučić izjavio da će ulaganje u ljudske resurse VS biti prioritet u narednom periodu.

"Godinama unazad apelujemo na potrebu da se odnos države kao poslodavca prema profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije promeni, ali umesto da se sa predstavnicima srpskih vojnika razgovara o unapređenju stanja, oni se šikaniraju i označavaju kao državni neprijatelji, što je apsurd", stoji u saopštenju.

 
Ocenjuje se da je ljudski resurs vojske prethodnih godina potpuno devastiran i demoralisan i da je danas u takvom stanju da ozbiljno ugrožava operativnost Vojske Srbije i njenu osnovnu ustavnu ulogu.
 
"Srpskoj javnosti, a naročito državnom vrhu, mora biti jasno da avioni, tenkovi i sva druga ratna tehnika ničemu ne služi bez ljudi", naveli su iz sindikata i apelovali na predsednika Srbije da se odazove njihovom pozivu na razgovor, kako bi "iz ugla onih koji čine vojsku, čuo šta su njihove prioritetne potrebe".
 
Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je ranije u četvrtak da se u okruženju "svi dramatično naoružavaju" zbog čega će država kako je najavio, obezbediti dodatna optoelektronska sredstva za Vojsku Srbije, posebno za uslove noćne borbe, kao i savremena sredstva za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i pešadijskih jedinica.
 

 

 
MarketingNajnovije vesti