Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Oko 20.000 građana se vratilo na posao sa prinudnih odmora

Izvor: 
Tanjug Čet, 23/04/2020 - 13:16U Srbiji je zbog sprovođenja mera u borbi protiv virusa korona u jednom trenutku bilo oko 125.000 radnika na prinudnim odmorima, a sada se oko 20.000 njih vratilo na posao, rekao je pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić.
 
On je dodao da je oko 1,6 hiljada kompanija zbog mera u borbi protiv virusa moralo da obustavi proizvodnju ili da je značajno smanji, ali se sada trend polako menja.
 
Mere podrške privrede sa odlaganjem poreskih obaveza i direktnim davanjem minimalca pokrile su oko 300.000 privrednih subjekata koji automatski ulaze u program, a prijavilo se još oko 170.000 privrednika, rekao je on i dodao da se očekuje da pravo po ovoj meri može da iskoristi još oko 135.000 privrednika.
 
Da bi postao operativan veći deo sume opredeljen po meri od 2,2 milijarde evra povoljnih kredita za održanje likvidnosti kroz garantu šemu ostalo je još da se potpiše nekoliko dokumenata između poslovnih banaka i države, dodao je Stanić za televiziju Pink.
 
Stanić je rekao da u meri u kojoj je to moguće treba stvoriti uslove da se ljudi u većem obimu vrate na posao i proširiti funkcionisanje gradskog prevoza, razmisliti o aktiviranju međugradskog prevoza, odnosno liberalizovati dobijanje dozvola.
 
Dodao je da što pre teba omogućiti da prerađivačka industrija počne da radi.
 
 MarketingNajnovije vesti