Žena za kompjuterom Foto: pixnio
Srbija

Oprez: Iza primamljivih popusta na internetu kriju se i prevare

Izvor: 
B92 Uto, 26/07/2022 - 19:17Iza primamljivih ponuda na internetu u kojima se, u zamenu za lične podatke i broj kreditne kartice, nude pogodnosti i navodni popusti, često se kriju prevare.

 

U kreiranju lažnih stranica koriste se grbovi i nazivi državnih institucija.

 

Narodna banka Srbije uputila je upozorenje građanima da, pre nego što ostave svoje podatke, provere da li je stranica prava ili je u pitanju prevara.

 

Internet i društvene mreže preplavljeni su različitim ponudama, nagradnim igrama i primamljivim popustima. Ovo je dobra prilika za sve koji hoće da zloupotrebe lične podatake drugih, a najveći problem mogu da budu podaci o kreditnoj kartici.

Na lažnim stranicama na Fejsbuku koristi se i ime i logo Narodne banke Srbije. Građani se pozivaju na dodatan oprez, uz proveru svih informacija na zvaničnom sajtu banke.

"Narodna banka Srbije je izdala saopštenje ogradivši se od lažnih naloga. Tom prilikom građanima su, pored ličnih podataka, traženi i podaci o platnim karticama. NBS je u saopštenju insistirala da se građani koji su podatke već ostavili, obrate banci koja im je karticu izdala da bi se sprečila zloupotreba i obavestili nadležni organi o eventualnom vršenju krivičnog dela", rekao je za TV Prva Milan Tomanović iz Kancelarije poverenika za zaštitu informacija.

Poslednjih dana aktuelna je i prevara u kojoj se, zbog navodnog učešća u nagradnoj igri od građana traže podaci iz lične karte.

"Kada su u pitanju podaci iz lične karte, bilo je slučajeva da se otvaraju firme, da se te firme zadužuju, da se podižu krediti, kupuju proizvodi i usluge i tome slično", dodaje Tomanović.

Ukoliko posumnjate na zloupotrebu vaših ličnih podataka možete se obratiti Kancelariji poverenika za zaštitu podataka o ličnosti koja će slučaj zloupotrebe proslediti nadležnima za ovo krivično delo - Višem javnom tužilaštvu i odeljenju za visokotehnološki kriminal.

 
MarketingNajnovije vesti