kompjuter pixabay
Srbija

Organi vlasti u obavezi da ispune Informator o radu

Izvor: 
RTV Sub, 30/07/2022 - 09:36U skladu sa izmenjenim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, većina organa vlasti ima obavezu izrade Informatora o radu koji vodi i održava poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović na internet adresi informator.poverenik.rs/pristup. Organi vlasti dužni su da ispune tu obavezu pod pretnjom prekršajne odgovornosti do 16. novembra 2022. godine

Reč je o projektu "Otvoreni podaci za održivi razvoj", koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Poverenik kaže da je time uveliko skraćen postupak dobijanja informacija uz, kako ističe, nekoliko klikova.

Zakonom je, kaže, propisano da budu popisani podaci o svim rukovodiocima organa vlasti, njihova ovlašćenja i obaveza, kao i podaci o finansijama.

Kako kaže, organi vlasti prema novom zakonu, nemaju prava da ograniče pristup informacijama, osim ukoliko je nad nekom informacijom uspostavljena tajnost, tiče se sudskog procesa ili sadrži lične podatke.

Prema izmenama Zakona, obavezu da ispune Informator u radu ima između 15 i 20 hiljada organa vlasti u Srbiji. Po prvi put poverenik je dobio obavezu da kontroliše ispunjavanje te obaveze i ako utvrdi da obaveza nije ispoštovana protiv rukovodioca organa vlasti biće pokrenuta prekršajna prijava, a zaprećena kazna je od 20 do 100 hiljada dinara.
MarketingNajnovije vesti