Foto: pixabay
Srbija

Osmaci polažu test iz matematike

Izvor: 
RTS Uto, 28/06/2022 - 09:10Osmaci danas polažu test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga. Rešenja testa biće objavljena na sajtu Ministarstva prosvete - mojasrednjaskola.gov.rs

Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, danas polažu test iz matematike, a sutra kombinovani test.

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti. Umesto u 1.260 škola, testovi se polažu u 522 škole.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je juče sve prošlo u redu, da je bilo jedno pitanje koje je bunilo đake, ali da je većina tačno odgovorila. Poželeo je đacima sreću na današnjem testu i istakao da ima dovoljno mesta u srednjim školama za sve.

Testovi koji su štampani na srpskom, ali i na jezicima osam nacionalnih manjina su tokom vikenda bezbedno distribuirani školama.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.
MarketingNajnovije vesti