Foto: Pixabay
Srbija

Osnovana prva mreža za podršku majkama dece sa smetnjama u razvoju

Izvor: 
RTS Sub, 01/04/2023 - 19:08Majke i negovateljice dece sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima, u našem društvu nemaju adekvatan tretman. Zbog toga je osnovana prva Mreža podrške majkama i negovateljicama, „Stamena nije od kamena", sa ciljem da se one zaštite i unapredi socijalna politika u toj oblasti.

Valjevka Ivana Đurić, mama je Anastasije obolele od cerebralne paralize. Branka Milosavljević, mama je Janka koji ima Vilijamsov sindrom. Ali cilj Mreže podrške majkama dece sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima je da se one ne dele prema dijagnozama dece, već zajedno bore za bolji položaj i nove usluge socijalne zaštite.

"Najveći problem je taj - šta posle? Mislim, kad nas ne bude, šta će sa tom decom biti? Mislim, sa njim?”, pita se Branka Milosavljević, iz Valjeva. "Bez obzira da li je dete bolesno, koji sindrom ima, podrška mami treba, jako puno podrške. I detetu i majci podrška u svakom smislu", ističe Janko Milosavljević.

Za Mrežu "Stamena nije od kamena", koju je osmislila Beograđanka Ana Knežević, istraživanje o potrebama majki i negovateljica uradilo je Žensko udruženje Kolubarskog okruga. Programe građanskog aktivizma finansira Vlada Švajcarske.

„One u ovom istraživanju navode da je njima primarno, kad bi imale više vremena za sebe, da bi se odmorile i naspavale. Zatim su rekle da bi rado čitale, da bi rado prošetale, da bi se rado bavile sportom i da bi se vrlo rado bavile svojim zdravljem”, navodi Jelena Ružić, iz Ženskog udruženja Kolubarskog okruga.

Ivana Đurić, iz Valjeva dodaje: "Ako bi ona prošetala negde i sa drugaricom, koja bi mogla, bez mene da je prošeta kolicima, naišle bi na prepreku. Tu, ovde ili da odu u bioskop, do pozorišta, eto to su neke stvari da se omogući pristup tim objektima."

 

 

Podrška ne mora biti samo sistemska. U valjevskoj školi "Andra Savčić", koju pohađa Anastasija Đurić, tome se uče od malih nogu: “Kada ulazi u učionicu, mi moramo malo klupe da raširimo da bi mogla kolica da prođu”. “Crtamo sa njom, pa pogađamo reči, pa joj tako pomažemo”. “Delimo užinu, igramo se. U slobodno vreme idemo kod nje”, napominju drugari.

Usluge socijalne zaštite namenjene su, pre svega, deci sa smetnjama, ali trebalo bi ih ubuduće prilagođavati i potrebama majki - stav je Mreže "Stamena nije od kamena".
MarketingNajnovije vesti