Med Foto: pixabay
Srbija

Otkriveni pčelari iz Srbije čiji med sadrži ostatke antibiotika

Izvor: 
Dnevnik Uto, 08/06/2021 - 22:43











U uzorcima meda dva pčelara čiji je proizvod bio spreman za izvoz u Italiju pronađeni su ostaci antibiotika, kažu iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).
 
Kako tvrde, u medu je pronađena koncentracija antibiotika koja je čak 14 puta veća od granice propisane domaćim pravilnikom. Oni takođe poručuju i da su laboratorijske analize sve preciznije, te i da nema šanse da se sakrije korišćenje lekova u pčelarstvu.
 
"Pogon 'Naš med' isključio je ova dva pčelara iz planiranog kontigenta za izvoz, a novi zbirni uzorak biće poslat na još jednu analizu u Floramo u Italiji. Ukoliko rezultati budu dobri, med će biti otkupljen od pčelara, homogenizovan i isporučen krajnjem kupcu", navode iz SPOS-a.
Podsetimo, predstavnici ovog udruženja su prošle nedelje saopštili da su u poslednjoj, od ukupno šest pošiljki za izvoz u Italiju, u uzorcima meda pronađeni zabranjeni sulfonamidi zbog čega su pokrenute vanredne kontrole.
 
Kako kažu, primena antibiotika u pčelarstvu je apsolutno zabranjena i godinama rade na uspostavljanju sistema kvaliteta domaćeg meda. Pre desetak godina u 30 odsto uzoraka ovog proizvoda koji je iz Srbije stizao do laboratorije u Bremenu bilo je ostataka makar jednog antibiotika, a danas je drugačije.
 
To pokazuje i ovaj primer da su od 125 tona koji je u poslednjih šest meseci izvezen u Italiju (samo u jednom šleperu je med 40 proizvođača) sporni bili samo uzorci dva proizvođača iz Svilajnca i Gornjeg Milanovca. 
 
"U jednom su pronađeni ostaci sulfametazina, a kod drugog pčelara ostaci sulfametoksazola i u oba slučaja reč je o količinama koje višestruko premađuju granicu od 0,1 mikrograma po kilogramu. Neka ovaj primer posluži i ostalim pčelarima koji potpuno besmisleno koriste antibiotike u pčelarstvu po preporukama iz zastarellih knjiga. Laboratiorijske analize su sve preciznije iz godine u godinu, i otkrivaju na hiljade puta manje količine nego što je bio slučaj samo nekoliko godina, te nema šanse da se prisustvo antibiotika ne otkrije", poručuju iz SPOS-a.
 
Ovi uzorci su kontrolisani u Institutu za higijenu i tehnologiju meda u Beogradu, koji ima najbolju laboratoriju u Srbiji za ispitivanje prisustva sulfonamida. Institut je, navode u SPOS-u, nepobitno utvrdio koji pčelari imau ova dva sulfonamida u svom medu i u skladu sa ugovorom na njihovom zvaničnom sajtu su objavili rezultate i imena proizvođača.
 
Iz saveza kažu da je vreme da se ne samo u pčelarstvu, već i u čitavoj industriji hrane otvoreno govori o tome ko ne poštuje propise.
 
"Pčelari koji su koristili antibiotike, a onda su takav med ponudili pogonu učinili su to svesno nanoseći štetu koju će sada morati da nadoknade. Postoji mogućnost i da je antibiotik došao u košnicu 'sa strane', mada je u ovom slučaju reč o visokim koncentracijama, pa je to malo verovatno. Naša dužnost nije da utvrđujemo poreklo antibiotika, već samo da med koji ih sadrži uklonimo iz kontingenta koji plasiramo na tržište", objašnjavaju iz Saveza.
 
Oni dodaju i da su po Zakonu o bezbednosti hrane dužni da o utvrđenom nalazu obaveste nadležne državne organe (Upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede), te i da je na njima dalji postupak.
 
U lečenju pčela nije dozvoljena upotreba antibiotika, ali ipak se pčelarstvo i proizvodnja meda, prema mišljenju stručnjaka, suočavaju sa brojnim izazovima, pa tako i sa sve češćim korišćenjem antibiotika kako bi se sprečile infekcije pčela uzrokovane patogenim mikroorganizmima. Ostaci ovih lekova mogu se naći u medu i 315 dana posle njegovog izvrcavanja, a u prerađenom polenu prisustvo se detektuje i u periodu od šest godina.
 
Kako su za Dnevnik ranije govorili stručnjaci iz ove oblasti, upotrebom ovih lekova pčelari sebi čine zlo, jer se ni za jedno oboljenje pčela danas ne preporučuje njihovo korišćenje. Poznato je da antibiotici takođe mogu da dospeju u med i usled prskanja voća, a to se dešava i u drugim zemljama i pored stalnih edukacija pčelara i čestih kontrola.
 
Stručnjaci smatraju da će se to i dalje događati sve dok postoji mogućnost da pčelari sami mogu da dođu do antibiotika i da ga upotrebe.
 

 








Marketing



Najnovije vesti