Foto: Aleksandar Gazibara
Srbija

Otvorena izložba “to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd” na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Izvor: 
KomunikArt Sre, 07/06/2023 - 12:46U utorak 6. juna u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj, otvorena je izložba to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023. Ova izložba predstavlja arhitektonske susrete troje arhitekata i biroa iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Učesnici izložbe su Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda, a kustos izložbe je David Callas.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINA-e, na otvaranju je istakla: “Pre nekoliko godina u okviru BINA-e smo imali izložbu na kojoj se Južni Tirol predstavljao sa svojim umetnicima i arhitektama, a iste godine bila je i izložba posvećena našem bardu arhitekture Aleksandru Stjepanoviću. Kolege iz Bolcana su primetile izuzetnu sličnost, generacijsku i stilsku paralelu između Aleksandra Stjepanovića i Othmara Barta, arhitekte koji je predstavljen na ovoj izložbi. Tako se rodila ideja da napravimo zajedničku izložbu posvećenu jednoj od najznačajnijih tema u oblasti arhitekture, a to je stanovanje. Značajno nam je da izložbe ne budu samo gostovanja ili primanja, već da budu na neki način paralele i zajednički opusi. Čini mi se da smo to i postigli”.

Alexander Zoeggeler, predsednik Udruženja arhitekata i i umetnika Južnog Tirola, nadovezao se rečima: “Ova izložba dokaz je snažne veze i prijateljstva koje se razvilo tokom godina između Južnog Tirola i Srbije. Arhitektura je jezik koji transcendira granice i kulture, i predstavlja odraz naših društava, vrednosti i stremljenja. Južnotirolski arhitekti donose bogatu tradiciju alpske arhitekture, koju odlikuje harmonija s prirodom i upotreba lokalnih materijala. Sa druge strane, srpske arhitekte predstavljaju jedinstvenu kombinaciju zapadnih i istočnih uticaja, koji imaju ishodište u raznovrsnom i dinamičnom arhitektonskom izrazu. Ovom izložbom želimo da produbimo naše razumevanje i uzajamno poštovanje arhitektonskih tradicija, istražimo nove mogućnosti za saradnju i razmenu”.

Kustos izložbe David Callas je istakao: “Zajednički imenitelj ovih radova je arhitektura u svom okruženju i način na koji se menja tokom vremena. Iz tog razloga smo rešili da prikažemo ovu raznovrsnost kroz nekoliko generacija arhitekata”. Kalas je takođe dodao: “Izložba ne prikazuje samo ono što je najbolje u ovoj arhitekturi, već i proces koji je doveo do dela. Ne samo modele, već i skice koji se nalaze u arhivama, naročito ako govorimo o starijim generacijama arhitekata. Radovi prikazani na izložbi, od onih većih razmera do manjih, u vezi su jedni s drugima. Oni se prepliću i prigrljuju jedni druge”.

Prisutni arhitekti su potom učestovali u vođenju kroz izložbu za posetioce i govorili o svojim projektima.

Arhitektonski susreti predstavljeni tokom BINE 2023 u saradnji sa Savezom likovnih umetnika Južnog Tirola (SKB) u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti daju uvid u pristupe različitih kreativnih prostora kao i kreativnih perioda. Izložba je koncipirana oko engleskog izraza „to dwell“ – koji se odnosi na privremeni boravak, produženi period boravka ili čak na egzistencijalnu težnju za prisustvom. Posetioci su suočeni sa izložbom koja pruža uvid u proces i rezultat arhitektonskog stvaralaštva.
MarketingNajnovije vesti