Otvorena izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” umetnice Lal Batman u Bioskopu Balkan Foto: Marina Bugarčić
Srbija

Otvorena izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” umetnice Lal Batman u Bioskopu Balkan

Izvor: 
013info Ned, 05/06/2022 - 13:15Prva samostalna međunarodna izložba umetnice Lal Batman iz Istanbula, pod nazivom “ENTR’ACTE: Između činova života” otvorena je 4. juna u 19 časova u Bioskopu Balkan, u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” objedinjuje umetničke radove Lal Batman: slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije, kao i rezultate jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin.

Lal Batman je povodom otvaranja izložbe izjavila: “Ovo je za mene veliko iskustvo. Veoma sam uzbuđena i srećna što sam ovde. Umetnička scena Beograda je veoma dinamična i to mi se dopada. Zahvalna sam Fondaciji Saša Marčeta na sjajnom zajedničkom projektu. Omogućili su mi odličnu priliku da prikažem svoju umetnost, koncept, i ono što jesam”. O samom prostoru u kome se realizuje izložba, umetnica iz Turske je dodala: “Bioskop Balkan je za mene važan, jer je kustoski koncept bio direktno povezan sa samom zgradom. Čim sam je prvi put ugledala, uspostavila sam vezu”.

Izložba, smeštena u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana i značajnog po brojnim događajima koji su sledili — poput prikazivanja prve filmske projekcije — uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku. “ENTR’ACTE: Između činova života” ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom, i razmatra aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života.

Kustoskinja Ebru Jetiskin je o kreiranju koncepta i radu sa Fondacijom Saša Marčeta rekla: ”Ovo je bila veoma plodna saradnja. Prvi put smo videli Bioskop Balkan i odmah smo se zaljubili u prostor. Fondacija i njena direktorka Ksenija Samardžija su nas podržali od samog početka. Glavna ideja bila je da transformišemo zgradu bioskopa u poprište spektakla 21. veka”. Ebru Jetiskin je istakla nekoliko različitih aspekata izložbe: “Nakon pandemije počeli smo da preispitujemo šta je život i šta su društveni odnosi. Fokusiramo se na dnevne rutine ali zaboravljamo na nevidljivi, podzemni svet. Takođe, tu su i slike žena. Društvene mreže su društvo spektakla u 21. veku i ona nam nameću kako treba da izgledamo, a ženska tela su izopačena zbog filtera koje koristimo”.

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta, osvrnula se na pripremu izložbe: “Postavku smo počeli da planiramo uobičajeno, da je gradimo sa kustoskinjom Ebru Jetiskin koja je došla iz Istanbula. Onda smo odlučili da taj plan promenimo i damo Lal Batman potpunu slobodu, da sama promišlja  Bioskop Balkan. Ona je je unela puno energije, svoj ritam i raspored, i napravila zaista izuzetnu postavku”.

Lal Batman rođena 2001. godine u Bursi. Nakon što je završila srednju likovnu školu, započela je program multidisciplinarnih umetnosti na Univerzitetu Yeditepe 2019. godine. Učestvovala je na kustoskim projektima, radionicama, simpozijumima i panelima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i zemljama Balkana, uključujući Atinu (4th International Athens Art Simposium,UNESCO, 2017), Varnu (Galerija Boris Georgiev & Varna City Gallery, 2017), Šumen (Repeat All Short Movie Festival, 2017), Pariz (Galerie Da Vinci Art), Tokio (Tokio Metropolitan Museum, 2018) i Majami (Historic Art District, 2019). Batman nastavlja da aktivno radi na svojim projektima i izložbama u Turskoj.

Ebru Jetiskin je predavač i nezavisna kustoskinja koja živi i radi u Istanbulu. Radi kao vanredna profesorka na istanbulskom Tehničkom univerzitetu. Pored naučnih istraživanja, radila je kao kustoskinja brojnih izložbi: Cacophony (2013), Code Unknown (2014), Waves (2015) i Exposé (2022), kao i na festivalima Dystopie Sound Art Festival / Berlin (2018) i a’21 amber Network Festival (2021). Godine 2020, kao jedna od osnivačica konferencije FEMeeting: Women in Art, Science and Technology, pozvana je da učestvuje na festivalu Ars Electronica. Jetiskin je potpredsednica turskog Udruženja međunarodnih kritičara umetnosti (AICA).

Izložba će biti otvorena do 4. jula.

 
MarketingNajnovije vesti