Putovanje avion Foto: pixabay
Srbija

OTVORENO PISMO: Turistički vodiči izostavljeni iz svih paketa pomoći

Izvor: 
013info Uto, 23/02/2021 - 09:15Pošto su poslednjih dana, a i u prethodnoj godini, u medijima više puta pominjani turistički vodiči u okviri mera pomoci predviđenih za turizam, stiče se utisak da im je pomoć dodeljena, pa se javnost može pitati zašto se oni bune i nešto traže. Turističi vodiči nam objašnjavaju da im nikakva pomoć do sada nije upućen jer većina njih radi na ugovore o delu (na koje se uredno plaćaju svi porezi državi, doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje).
 
Grupa turističkih vodiča uputila nam je pismo koje u celosti objavljujemo.
 

S obzirom da su poslednjih dana u medijima više puta pominjani turistički vodiči u okviru mera pomoci predviđenih za turizam, mi kao vodiči koji se ovim poslom kao osnovnim zanimanjem bave dugi niz godina, imamo potrebu potrebu da ukažemo na sledeće.

 

Iako smo bez ikakvih prihoda već više od godinu dana, nadležne institucije i dalje okreću leđa ne videći potrebu da se pomogne naša struka i time omogući preživljavanje do nekih boljih vremena.

 

Turistički vodiči predstavljaju važnu kariku u turističkom sektoru i o značaju našeg zanimanja rečeno je više nego dovoljno u poslednjih godinu dana. Obraćali smo se zvaničnim dopisima i otvorenim pismima kako ministarstvima tako i kabinetu predsednika države i premijerke, i jedini odgovor koji smo dobili, još maja prošle godine, je da predsednik po Ustavu nije zadužen za rešavanje našeg problema i da je naše pismo prosleđeno resornom ministarstvu.

Činjenica je da je predsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije u dva navrata bila na sastanku u Ministarstvu turizma, ali su oba sastanka ostala bez ikakvih opipljivih rezultata.

 

Od formiranja nove Vlade, pomenuti smo bar pet puta u izjavama kako predsednika, tako i ministra finansija i naše resorne ministarke, a poslednji put u njenoj izjavi prošle nedelje (11.02), u kojoj obećava pomoć licenciranim turističkim vodičima.

 

Zbog svega ovoga osećamo potrebu da javnost obavestimo kako do dana današnjeg licencirani turistički vodiči od države nisu dobili ni dinara pomoć., a radi se o oko 600 licenciranih vodiča na teritoriji čitave države, a licencu izdaje upravo Ministarstvo turizma. Davanje bespovratne pomoći ovolikom broju ljudi ne predstavlja problem ni za ozbiljnu firmu, a ne za jednu državu.

 

Za razliku od hotela, turističkih agencija, prevoznika, rent-a-car kompanija koji su SVI dobili bar neku pomoć, hoteli čak najveću i vrlo konkretnu, turistički vodiči su do sada svaki put bili izostavljani.

 

Turistički sektor je svuda u svetu najviše pogođen pandemijom koja traje već više od godinu dana, a mi smo bez posla već gotovo 18 meseci. Naše tržište ne postoji, a država od nas očekuje da i dalje plaćamo dospele obaveze, poreze na stanove, rate za stambene kredite, i sve ostale dažbine. Među nama ima slučajeva da su oba roditelja vodiči, ima samohranih roditelja, ali se niko ko je za nas nadležan nije zapitao kako preživljavamo i šta naša deca jedu.

 

Proteklih meseci smo često slušali da država mora da prihoduje i da ugostitelji imaju decu te da im je potrebno omogućiti da rade i da ih izdržavaju...  Decu imamo i mi, ali naše tržište ne postoji. Hoteli imaju neki prostor i sobe koje su u krajnjoj liniji mogli da iznajme, a ipak su dobili bespovratnu pomoć države. Slikari i vajari su tokom ove teške godine ipak bili u mogućnosti da ponešto od svojih radova i prodaju, njihovo tržište nije prestalo da postoji, a dobili su bespovratnu pomoć države, pa čak i oni koji odavno u našoj zemlji ne žive. Estradni umetnici, koji zarađuju čak i u ovim za sve teškim vremenima, takodje su dobili bespovratnu pomoć države. TURISTIČKI VODIČI NISU DOBILI NI DINAR POMOĆI.

 

Ovom prilikom želimo da uputimo molbu i svim nadležnima u ovoj zemlji da prestanu da nas pominju svaki put kao profesiju koja ce dobiti još jednu pomoć, i da nam konačno upute pomoć koju nam putem medija, a kroz izjave visokih zvaničnika sa najvišeg mesta obećavaju od formiranja ove Vlade. Prethodni resorni Ministar nas bar nijednom prilikom nije pomenuo.

Svakodnevno pominjanje i obećavanje davanja pomoći turističkim vodičima u javnosti stvara utisak da smo nezahvalni i da tražimo previše, ali je prava istina da zapravo od čitavog sektora turizma mi, turistički vodici, nismo od države dobili nikakvu pomoć.

 
MarketingNajnovije vesti