Novac
Srbija

Ovih 11 gradova Srbije preusmerilo je 20 miliona dinara od Dočeka za lečenje dece

Izvor: 
021.rs Čet, 21/01/2021 - 11:23Nakon pokrenute javne kampanje i onlajn peticije na platformi "Kreni-promeni" koju je potpisalo više od 115.000 ljudi, 11 gradova je donelo odluku da novac koji je bio predviđen za proslavu Nove godine se preusmeri za pomoć bolesnoj deci, saopštio je tim "Kreni-promeni".
 
Bilo je očigledno da zbog situacije u kojoj se svi nalazimo zbog pandemije neće biti moguće organizovati novogodišnje proslave. To je bila odlična prilika da se već izdvojen novac preusmeri za lečenje bolesne dece, što je i učinilo 11 gradova širom Srbije i tako je sakupljeno preko 20 miliona dinara", navode u "Kreni-promeni".
 
Prema infomacijama kojima raspolažu, sledeći gradovi preusmerili su sredstva:
 
- Kragujevac (pet miliona),
- Užice (tri miliona dinara),
- Pirot (1,5 miliona dinara),
- Zrenjanin (1,5 miliona dinara),
- Subotica (tri miliona dinara),
- Vladičin Han (dva miliona dinara),
- Vranje (500.000 dinara),
- Veliko Gradište (300.000 dinara),
- Sombor (1,5 miliona),
- Kikinda (milion)
- i Osečina (170.000 dinara).
 
"Naredne nedelje uputićemo svim ovim gradovima zahtev za informacije od javnog značaja kako bismo utvrili kako je tačno potrošen ovaj novac i kome je sve preusmeren. Takođe, brojni gradovi koji se nisu odazvali inicijativi poput Beograda pravdali su se da ne postoji novac opredeljen za Novu godinu. Svima njima je ili već upućen zahtev za informacije od javnog značaja ili će biti, a onima kojima je upućen, a nisu odgovorili, biće podneta žalba Povereniku za informacije od javnog značaja", navode u "Kreni-promeni".
 
Prema analizi koju je radilo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, veliki broj gradova sredstva opredeljena za Novu godinu podvodi pod kulturne, turističke ili zabavne manifesastacije, pa je potrebno utvrditi ukoliko su te stavke postojale u budžetima - na šta su preusmerene budući da proslave zbog epidemije nije bilo.MarketingNajnovije vesti