Beba Foto: pixabay
Srbija

Ovo su najčešće davana imena u Srbiji u 2021. godini

Izvor: 
magazin.novosti.rs Sub, 25/12/2021 - 09:03Roditelji se uglavnom trude da deci daju što zanimljivija imena, koja sa sobom nose lepo značenje i simboliku, a niz je faktora koji utiču na njihovu odluku.

Dok je nekima stalo da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu.

Bilo kako bilo, odabir imena može biti težak poduhvat, a inspiriaciju roditelji često potraže i u knjigama, filmovima, serijama, na internetu.

Ove godine, najčešća imena su...

U 2021. godini u Srbiji su se najviše rađale devojčice sa imenom Mia i dečaci sa imenom Relja.

Kada su devojčice u pitanju, spisak imena koja se roditeljima najviše sviđaju su Ema, Mila, Ela, Lara, Lina, Sofija, Hana, Ana, Lea i Natalija. A što se tiče dečaka, lista izgleda ovako: Mateo, Noa, Emil, Leon, Teo, Matija, Filip, Nikola, Danijel i Luka.

Najbrojnija imena u Srbiji — ukupno

Inače, najčešća imena su Srbiji su Milica i Nikola.

Ime Milica je u drugoj polovini 20. veka izgubilo popularnost stečenu pre Drugog svetskog rata. Ipak, devedesete su donele novi-stari trend, pa je Milica ponovo „zagospodarila“ matičnim knjigama rođenih, u koje se to žensko ime i dalje upisuje više nego sva ostala.

Popularnost imena Milica bila je nakratko poljuljana samo 1997. godine, kada je pijedestal preuzela Jovana, ali se već naredne godine sve vratilo na staro.

Sam kraj 20. veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

Na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola, koji se pre toga bezmalo pola veka nije nalazio ni među 10 najpopularnijih. Iz tog razloga, Nikola zauzima tek 5. mesto na listi imena koja, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, nosi muška populacija u Srbiji.

U top 10 muških imena zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri predratna imena: Milan, Aleksandar i Dušan.

S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi bum.
MarketingNajnovije vesti