Jagode Foto: pixabay
Srbija

Pad cene jagoda zbog izostanka plasmana na rusko tržište

Izvor: 
RTV Uto, 24/05/2022 - 14:11Sezona proizvodnje jagoda pod plastenicima u Šumadiji privodi se kraju, dok će na otvorenom proizvodnja trajati do sredine juna. Prve jagode koje su stigle u plastenicima krajem aprila imale su dobru cenu, međutim kako su krenule da pristižu jagode sa otvorenih zasada cena je drastično pala. Najveći uticaj na pad cene jagoda je plasman na rusko tržište koji je izostao ove godine zbog situacije u svetu.

Milovan Vasiljević se već tri godine, zajedno sa svojom porodicom u selu Gornja Trnava kod Topole, uspešno bavi proizvodnjom jagoda. Plastenici koji se prostiru na 40 ari već su prazni pošto su prve jagode stigle krajem aprila. Ostale su još jagode na otvorenom i to na nekih 10 ari.

"Smenjujem jagode redovno i podižem nove zasade jer maksimalno tri godine mogu da traju. Treba menjati jer se tada postiže krupnoća, baš prve godine, druge godine je srednje veličine, a treće je sitnija Treba imati i prvu i drugu i treću godinu da bi se imala šarena ponuda. Mora sve da se ima jer ako se spadne samo na sitniju sledeće godine nema ništa. Mi smo počeli prodaju sa 700 dinara po kilogramu jagode iz plastenika, cena je padala ali nije išla ispod 200 dinara. Sa jagodom na otvorenom je druga priča jer ona dolazi kasnije i jeftinija je pa se cena kreće do 100, 120 dinara ako može da se da na veliko. Ne može za više da se preda jer nema izvoza za Rusiju i zbog toga dolazi do zagušenja na tržištu", kaže Vasiljević.

Milovan je pored jagoda godinama i ostalo voće uspešno plasirao na rusko tržište. Zbog trenutne situacije u svetu ove godine izvoz je izostao što je uticalo i na sam plasman jagode.

"Nema izvoza sada za Rusiju, mali je broj kamiona koji danas uopšte mogu da dođu do tamo, to je sve sitno a glavni kupac za jagodu je bila Rusija. Svi u okruženju imaju jagodu i kada ona ne ide za Rusiju dolazi do zagušenja. Mi smo dosta izvozili tamo, čak smo slali i u Sibir jedno vreme pa smo prestali jer nismo imali kapacitete. Od sorti najbolje prolazi kleri, to je prva sorta koja rađa i ona je i najslađa i nju zovu kraljicom jagoda. Dobar je i džoli ali on se malo teže štiti, ali kada je ukus u pitanju ko proba jednom taj dolazi stalno. Onaj ko ima mnogo više jagoda na otvorenom njemu je sad sredina sezone, a nama koji smo većinom pod plastenicima i imamo manje na otvorenom nema je sezona pri kraju."

Kada je reč o kvalitetu ovogodišnja proizvodnja se dobro pokazala u zasadima jagoda porodice Vasiljević. Ni dobar prinos nije izostao pa je ove godine sa 50 ari stiglo 10 tona jagoda.
MarketingNajnovije vesti