Foto: Instititut za istraživanje korupcije Kareja
Srbija

Pančevački Institut "Kareja" u radnoj grupi za izradu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima

Izvor: 
013info Uto, 21/12/2021 - 20:49Organizacija civilnog društa Kareja iz Pančeva učestvovala je danas, 21. decembra,  na trećem sastanku neformalne radne grupe, na temu Zaštita podataka o ličnosti prilikom upotrebe biometrijskog nadzora, u kontekstu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je i ovaj put održan u prostorijama Kriminalističko-policijskog univerziteta u Zemunu, saopštila je ova organizacija.

Neformalnu radnu grupu osim službenih predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova čine policijski sindikati, organizacije civilnog društva i druga zainteresovana javnost. Kareja je članstvo u radnoj grupi dobila na osnovu svog konstruktivnog učešća u javnoj raspravi održanoj u septembru ove godine, kao i na osnovu dostavljenih primedbi na Nacrt u zakonskom roku. I ovog puta predstavnik ove pančevačke organizacije bio je Siniša Janković koji je ceo radni vek proveo u pančevačkoj policiji. 

“Podsećamo da je reč je o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima koji je zvanično bio povučen od strane Ministra unutrašnjih poslova, nakon burne reakacije javnosti. Međutim, rad na njemu je ipak nastavljen, tako da je danas održan treći radni sastanak. Za sporni Nacrt Zakona o unutrašnjih poslovima rečeno je da je „na pauzi“, dok se ne reše pitanja koja su u javnosti predstavljena kao sporna. Nakon razmatranja svih spornih pitanja Nacrt će opet ići na javnu raspravu”, navodi se u saopštenju.

Uvodno izlaganje na temu Zaštita podata o ličnosti prilikom upotrebe biometrijskog nadzora održala je predstavnica Poverinika za inromacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Lela Rudić, koja je ukazala ne nekoliko nepreciznosti a posebno da je bitno razgraničiti obradu podataka o ličnosti za opšte i posebne svrhe. U diskusiji je bilo više učesnika, a malo oštriji ton bio je u vezi sa pitanjem predstavnice Beogradskog centra za ljudska prava u vezi sa video nadzorom u prostorijama MUP-a u kojima se obavljaju saslušanja.

Nakon svih diskusija ostaje otvoreno pitanje koliko duboko treba da se ide u biometrijski nadzor da se zadovolje bezbednosne potrebe, a da se ne naruše ljudska prava. O zloupotrebama biometrijskog nadzora nije bilo reči.

Sledeći sastanak najavljen je za početak februara 2022. godine.

Instititut za istraživanje korupcije Kareja navodi da će nastaviti da učestvuje na svim radnim sastancima, kako bi dao svoj doprinos ovoj, za sve građane, jako važnoj materiji.

 
MarketingNajnovije vesti