Srbija

"Pandorini papiri" potvrdili: Siniša Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Izvor: 
KRIK Ned, 03/10/2021 - 20:40Ministar finansija Siniša Mali bio je vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, dokazuju dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri".

Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. 

 
Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu "Sveti Nikola" na obali Crnog mora, novinare KRIK-a je optužio da lažu.
 
"Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobićete ključ istog trenutka", rekao je novinarima KRIK-a na vanrednoj konferenciji koju je organizovao upravo zbog ovog istraživanja.
 
Vrednost stanova iznosila je oko pet miliona evra - višestruko je premašivala legalne prihode Malog, navodi KRIK na svom sajtu.
 
Mali je priznao da je kupio jedan stan, onaj čije se vlasništvo vodilo na njegovo ime. Tvrdio je, međutim, da ne stoji iza dve ofšor kompanije, "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp." koje su kupile preostala 23 apartmana.
 
Sada, šest godina kasnije, u međunarodnom projektu "Pandorini papiri" koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila su se dokumenta iz agencije za osnivanje ofšor firmi "Trident Trust", čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.
 
Kupovina preko ofšora
 
Britanska Devičanska Ostrva, ostrvska država u Karipskom moru u kojoj je Mali osnovao kompanije, važe za čuveni poreski raj koji koriste političari, tajkuni i kriminalci da skrivaju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u ovoj zemlji, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti.
 
To se upravo dogodilo u ovom slučaju. Prvo je "Trident Trust" za Malog registrovao dve ofšor kompanije: "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp.", a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj - "Erma 11" i "Erul 11" - koje su u svom vlasništvu imale apartmane.
 
U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.
 
Nova dokumenta u projektu "Pandorini papiri", sertifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.
 
Kupovinu stanova Mali je sproveo tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte - privatizaciju nacionalne avio-kompanije "JAT" i izgradnju "Beograda na vodi".
 
Ime osobe od koje je Mali kupio stanove unosi još veću sumnju u ovaj posao.
 
Mali je 24 apartmana u Bugarskoj kupio od firme Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka čuvene ruske naftne kompanije "Lukoil".
 
Početkom 2000-ih, kada je radio u Agenciji za privatizaciju Siniša Mali je kao direktor Centra za tendere nadgledao privatizaciju najvećih državnih preduzeća, bio je nadležan za prodaju srpskog lanca benzinskih pumpi "Beopetrol" upravo "Lukoil"-u. Mali je u tom poslu predstavljao državu Srbiju, dok je biznismen Srđan Dabić zastupao interese "Lukoil"-a. Srpske pumpe su 2003. godine prodate "Lukoil"-u za 117 miliona evra.
 
Savet za borbu protiv korupcije kasnije je utvrdio da "Lukoil" nije ispunio ugovor i da je "Beopetrol"-u naneo štetu od nekoliko miliona evra. Umesto da investira u srpske pumpe, "Lukoil" je izvukao novac tako što je od "Beopetrola" uzeo kredit od 105 miliona evra.
 
Sumnje na pranje novca
 
Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vredeli oko pet miliona evra, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 evra.
 
Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama.
 
Celi priču KRIK-a o apartmanima Siniše Malog čitajte na OVOM LINKU.
 MarketingNajnovije vesti