Uspenski hram Pančevo Crkva s dva tornja
Srbija

Patrijarh: Sveštenstvo SPC da bogosluženja saobrazi odlukama Vlade Srbije

Izvor: 
Tanjug/RTV Sub, 21/03/2020 - 19:06Srpski patrijarh Irnej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

Takođe je naložio da se poštuju i druge preventivne mere koje treba da doprinesu sprečavanju širenja epidemije virusa korone.

Patrijarh je sveštenike istovremeno pozvao da na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni, navodi se u saopštenju na sajtu SPC.

Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve, pozvala je vernike, naročito one starije od 65 godina, da potpuno poštuju mere vlade u vanrednom stanju.

Za sveto pričešće treba da se jave nadležnom parohu.

Hramovi će biti otvoreni tokom celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, a vernici se pozivaju da ulaze u što manjem broju.

Naloženo je da se u hramovima redovno održava higijena i dezinfekcija.

Austija: Liturgije u crkvama SPC bez prisustva vernika

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Austriji liturgije se služe bez prisustva vernika.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, u skladu sa vanrednim merama Austrije, naložio je služenje liturgija bez prisustva vernika.

Ova odluka, kako je navedeno, važi do daljeg.

"Sveštenstvo obavlja bogosluženja u najužem krugu i molimo se Bogu da ovaj vanredni period prođe u najkraćem roku", poruka je koju je crkva postavila na svoje hramove nakon novih mera austrijske vlade.

Usled pandemije korona virusa i mera oganičenja slobode kretanja Saborni hram Svetog Save u Beču počeo je sa prenosom uživo liturgija.

Liturgije se prenose preko fejsbuk stranice hrama.

"Tužno je, ali ovo je jedno privremeno rešenje u ovoj nevolji i prilično velikom iskušenju. Ipak, treba koristiti ova savremena sredstva da se još lakše povežemo u molitvi na ovaj način ", poručila je uprava hrama.
MarketingNajnovije vesti