Pančevo, njiva, žito, pšenica
Srbija

PKS: Bez carina na azotna đubriva i bezvodni amonijak u narednih šest meseci

Izvor: 
Beta Pon, 24/01/2022 - 16:18


U narednih šest meseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju biće oslobođeni plaćanja carine kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine tih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede, objavila je Privredna komora Srbije (PKS). To je, kako je navedeno, rezultat uspešno realizovane inicijative PKS i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

„Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika“, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PКS Dragan Stevanović.

 

Podsetio je i da je na svetskom tržištu nestašica mineralnih đubriva, a da se zavisnost od uvoza može sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od povećanja potrošnje đubriva.

"Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog tržišta mineralnim đubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala", dodao je Stevanović i istakao da je otvorenost srpskog tržišta, posebno za azotna đubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdevanje.

Кonkurencija će, prema njegovim rečima, poljoprivredi obezbediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje.

Podseća se da u Srbiji postoje tri proizvođača mineralnih đubriva - Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST.

Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPК đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva.

Srbija u proseku godišnje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPК đubriva, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

 
MarketingNajnovije vesti