Prodavnica Foto: pixabay
Srbija

PKS podržala predlog da se ukine PDV na donacije hrane

Izvor: 
Tanjug Sre, 09/12/2020 - 10:48


Predlog članice Koalicije za dobročinstvo da se ukine PDV na donacije hrane koja je pred istekom roka trajanja, podržala je danas Privredna komora Srbije. Ministarstvu finansija Koalicija je predložila da se ta promena uvede kroz novi Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o Porezu na dodatu vrednost.
 
Kako je saopšteno, ukidanjem tog PDV-a donacije bi se povećale za blizu 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile gotovo 700 miliona dinara na godišnjem nivou. Navodi se da bi to obezbedilo skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama.
 
Dodaje se da, kako navodi Kolicija za dobročinstvo, ovakav predlog prema istraživanjima iz septembra i oktobra podržava 88 odsto stanovnika.
 
Predlog je u skladu sa pozitivnom evropskom praksom i smernici EU u kojoj 20 od 27 zemalja članica ne naplaćuje PDV na doniranu hranu.
 
Od uvođenja pre 16 godina PDV se naplaćuje i na donacije hrane, a prema podacima iz 2018. godine pola miliona ljudi u Srbiji nije u mogućnosti da zadovolji osnovne životne potrebe.
 
"Trenutno, kompanijama je jeftnije da sačekaju da hrani istekne rok i da je unište bez plaćanja PDV-a, umesto da je doniraju dok je hrana još dobra za upotrebu", poručije Koalicija.
 
Kako se navodi, kroz izmenu zakona stvorila bi se mogućnost da kompanije doniraju hranu vrednu više stotina hiljada evra za najugroženije stanovnike i direktno utiču na ispunjenje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.
 
U Koaliciji za dobročinstvo su Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Katalist Balkans, Srpski filantropski forum i Forum za odgovorno poslovanje.MarketingNajnovije vesti