Novac
Srbija

Plate u javnom sektoru i penzije sigurne

Izvor: 
Tanjug Uto, 31/03/2020 - 17:51Vlada Srbije će u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanjila za više od 10 odsto broj radnika.

"Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene", rekao Mali.

Kaže da će najavljeni program biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžetskih aproprijacija, kao i na tržištu domaćem i međunarodnom kapitala.

Vlada ostaje dosledna onome što je Vučić govorio a to je da u javnom sektoru nema smanjenja plata, niti optuštanja niti smanjenja penzija, jer ima dovoljno novca u budžetu, naveo je ministar.

Penzije su sigurne, poručio je Mali.

Takođe, ističe da će se vlada truditi da poštuje sve obaveze koje ima prema privatnom sektoru.

Kaže da se posebna grupa u vladi bavi korporativnim obveznicima za velika preduzeća koja mogu da računaju na taj vid podrške kako bi obezbedila ne samo likvidnost već i novi kapital.

Najavio je da se razmišlja i da se pomogne posebno najugroženijim sektorima kao što su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, povrtarstvo i drugim.

 

 
MarketingNajnovije vesti