kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Pobuna IT sektora i peticija: Visokim porezima uništavaju srpsku ekonomiju

Izvor: 
021 Pet, 16/10/2020 - 23:34

Nakon najave države da će se krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druge frilensere došlo je do organizovanja inicijative "Ne uništavajte IT".
 
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim "Kreni-Promeni" zajedno sa predstavnicima IT sektora pokrenuli su onlajn peticiju, a najavljena je izrada uporedne analize, ali i formiranje tima za pregovore.
 
"Reč je pre svega o grani koja je najperspektivnija i jedina beleži rast čak i u periodu pandemije. U pitanju je neviđena šansa za oporavak srpke ekonomije. Istovremeno očigledno je da ne postoji sluh i da se primenjuju zastareli propisi. U određenim slučajevima imaćemo situaciju da će pojedina lica morati da plate i do 80% nekog prihoda, što ljude gura ili da rade na crno, da beže iz Srbije ili da osnivaju firme u IT poreskim rajevima", navode u ovoj inicijativi.
 
Kako dodaju, dok se mnoge države trude da ovu oblast podstaknu olakšicama i subvencijama, u Srbiji se odnos svodi na "čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT poslova, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje kompanijama koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu".
 
"Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova. IT sektor jeste šansa da nezavisni i slobodni ljudi stvore dodatnu vrednost koja će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, ali i stvoriti državu građana koji nisu teret, već motor jednog društva", dodaju u ovoj inicijativi.
 
Na ovom LINKU nalazi se peticija.
 
Podsetimo, Poreska uprava Srbije saopštila da je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose, te je pozvala sve koji nisu platili porez i doprinose da to učine, pre poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
 
 
Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da se poreski zakoni nisu menjali godinama unazad i da svako ko je imao prihode mora da plati porez.
 
 MarketingNajnovije vesti