Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Počela izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu

Izvor: 
Tanjug/RTV Sre, 28/04/2021 - 13:42U Novom Sadu danas počinje izgradnja kovid bolnice, treće u Srbiji, a prve u Vojvodini za te namene, a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić. Pored predsednika, svečanosti na Mišeluku, na mestu gde će nići nova bolnica, prisustvuju i ministri Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković

Radovi na izgradnji trebalo bi da traju do kraja leta, a procenjeni rok za završetak kovid bolnice je 1. septembar, kada bi prvi pacijenti mogli biti zbrinuti. Zarad komunalnog opremanja lokacije na kojoj se danas i postavlja kamen temeljac, Grad Novi Sad iz svog budžeta izdvojio je 250 miliona dinara, a odlukom gradske skupštine Republici je predato više od 25.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta na Mišeluku.

Predsednik je istakao da će nova kovid bolnica značajno povećati kapacitete za kovid pacijente.

Poželeo je radnicima srećan početak radova i da završe sve u roku od četiri meseca.

"Gledajte da to završite na vreme, na ponos svih nas i da imamo više kapciteta za lečenje", poručio je Vučić radnicima.

Oni su mu rekli da istovremeno obavljaju i spoljane i unutrašnje radove na izgradnji nove bolnice, kao i da imaju na raspolaganju oko 600 do 700 ljudi.

Prema ranijim najavama, kapacitet te zdravstvene ustanove biće oko 600 kreveta, od kojih će 400 biti namenjeno za pacijente na poluintezivnoj nezi i oko 200 kreveta za najteže pacijente, odnosno za one kojima je potrebna intezivna nega.

Do kraja epidemije kovida 19, objekat na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja obolelih od tog virusa sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, a po okončanju borbe protiv korona virusa, objekat će biti pretvoren u Gradsku bolnicu, u kojoj će se lečiti Novosađani, ali i žitelji brojnih susednih opština, pa i čitave Vojvodine.

Izgradnju kovid bolnice u Novom Sadu najavio je predsednik Srbije krajem februara, kada je poručio da će i u najvećem gradu severne pokrajine nići objekat po uzoru na one u Batajnici i u Kruševcu.

Do sada su oboleli od korona virusa, čije je zdravstveno stanje zahtevalo hospitalizaciju, lečili na tri različita mesta u Novom Sadu, a najveći teret od početka epidemije izneo je Klinički centar Vojvodine.

Izgradnja kovid bolnice na Mišeluku trebalo bi ujedno da označi i rasterećenje KCV-a, gde se svakodnevno leče korona pozitivni pacijenti još od 7. marta prošle godine.

Novi Sad će, izgradnjom kovid bolnice na Mišeluku, postati treći grad u Srbiji koji će za kratko vreme dobiti novu zdravstvenu ustanovu koja će nakon smirivanja epidemije ostati u zdravstvenom sistemu Grada.
MarketingNajnovije vesti