viši sud u beogradu, ulaz u zgradu Foto: www.bg.vi.sud.rs
Srbija

Počelo pripremno ročište na suđenju Belivukovoj grupi

Izvor: 
013info Sre, 15/06/2022 - 15:46Pripremno ročište grupi koja se tereti za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela počelo je u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, potvrdili su za N1 advokati odbrane.

Kako javlja reporterka N1, Veljko Belivuk je prisutan, oseća se dobro i ima nalaz lekara da može da prisustvuje ročištu.

Podsetimo, tokom prošlog ročišta prvooptuženi Belivuk u sudnici je rekao da se ne oseća dobro i zatražio da se vrati u svoju zatvorsku ćeliju, nakon čega je određena pauza od pola sata. Za to vreme lekari su mu ukazali pomoć, izmerili krvni pritisak i ustanovili da je povišen i vratili ga u pritvorsku jedinicu.

Sudsko veće je nakon toga odlučilo da razdvoji postupak i u odnosu na Marka Miljkovića i u odnosu na Veljka Belivuka, a posle pauze je nastavljeno ročište čitanjem optužnice u celosti. Čitanje je prekinuto kad se stiglo do obrazloženja.

Grupa Veljka Belivuka uhapšena je u februaru 2021. godine u velikoj policijskoj akciji. Optužnica je podignuta pet meseci kasnije, a već u septembru je stupila na snagu. Iako zakon propisuje da pripremno ročište mora da bude zakazano mesec dana od stupanja na snagu optužnice, na prvo pripremno ročište se čekalo skoro šest meseci zbog bolesti predsednice veća sudije Zorane Trajković.

Na kraju je predsednik Višeg suda u Beogradu promenio sudsko veće koje je i zakazalo prvo pripremno ročište u martu.

Prva optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Belivuka, Miljkovića i članove njihove grupe za pet teških ubistava i niz drugih krivičnih dela. Pre desetak dana na snagu je stupila i druga optužnica koja grupi pripisuje još dva ubistva.

 
MarketingNajnovije vesti