Foto: Pixabay
Srbija

Počeo protest radnika Fijata: „Odlazak u Slovačku je propala priča“

Izvor: 
nova.rs Pet, 17/06/2022 - 12:48Ne odustajemo od zahteva, jednoglasna je poruka Fijatovih radnika i sindikata, koji danas protestuju u Kragujevcu. Zaposleni u Fijatu, nezadovoljni su zbog odugovlačenja u rešavanju njihovog statusa u fabrici, pa su rešili da se okupe i protestuju ispred Gradske uprave u Kragujevcu.

Nekoliko stotina radnika, pojedini i sa porodicama, danas protestuju ispred Gradske uprave.

Čuju se pištaljke, zvižduci i povici „uaaa“.

Odlazak u Slovačku za njih je kažu, „propala priča“, a u to su se, dodaju, zbog slabog odziva,  sada uverili i poslodavac I država.

Fabrika u Slovačkoj je prema tvrdnjama sindikata "radni logor" I zbog toga ne prihvataju da odlazak tamo, bude jedini uslov da zadrže radno mesto u Kragujevcu, kada 2024. počne proizvodnja električnog automobila.

Insistiraju na zahtevima da im država obezbedi posao u tranzicionom periodu, otpremninama od 1.000 evra po godini staža za one koji žele da napuste fabriku, kao I na zaštiti ranjivih grupa radnika.

Oni su na današnjem protestu napravili spisak svih prisutnih radnika, kako bi se "medjusobno prebrojali I evidentirali".

"Tražili su kritičnu masu, misle da nas nema dovoljno. Evo, sada imaju kritičnu masu", poručio je jedan od organizatora protesta, što je pozdravljeno ovacijama.

Oni demantuju državu I poslodavca u tvrdnjama da je 500 zaposlenih "višak" I navode da je taj broj mnogo veći.

"Ljudi, budimo složni, pokušali su da nas razjedine, ali neće im uspeti", obratio se kolegama  Đorđe Milojević.

Pregovarači iz Fijata, juče su se povukli iz Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja I ne žele više da pregovaraju.

Protest radnika Fijata podržao je Nezavisni sindikat "Zastava oružja".

Posle protesta ispred Gradske uprave, radnici će organizovati šetnju kroz grad I privremeno će blokirati jednu prometnu  raskrsnicu.

Okupljeni radnici, doneli su i kutiju, u kojoj prikupljaju humanitarne priloge za svog kolegu Dejana Jovanovića, obolelog od karcinoma pluća.

Izađi gradonačelniče

Radnici su pozvali gradonačelnika Nikolu Dašića da izađe I objasni svojim sugrađanima "sta će da radi od ponedeljka, kad mu 1.500 ljudi u gradu ostane bez posla".

Ispred ulaza u zgradu Gradske uprave je policijsko obezbeđenje, a niko od gradskih zbaničnika se nije obratio okupljenim radnicima.

"Gradonačelnik ima preča posla, tako su mi sad rekli unutra. Znači I grad nam je okrenuo leđa", obavestio je Đorđe Milojević.

Poručuju da će sa protestima nastaviti sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi.
MarketingNajnovije vesti