Prozor Foto: pixabay
Srbija

Počinju konkursi za zamenu stolarije - novi prozori na jesen

Izvor: 
Blic Sre, 05/05/2021 - 08:30Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz resornog ministarstva, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća, piše Blic.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

Ono što je važno jeste da neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem živite niti će biti ograničenja u kvadraturi.

Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Sa druge strane već je bilo najava da će u jednom trenutku biti formiran i drugi model po kom bi građani 50 odsto sredstava koji sami treba da obezbede, mogli da obezbede kroz kredite.

U odgovoru koji je „Blic“ dobio od resorne ministarke, stoji da je u toku trenutno na razmatranju nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane, a prvi bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumentacija uz prijavu će biti navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih“,  navode u ministarstvu.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava.

Ovim Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za grejanje vode.

Govoreći o subvencijama za stolariju prvi, ali i jedni kriterijum za dobijanje novca po osvom osnovu je energetski pasoš. Reč je zapravo o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu.

Govoreći o ceni stolarije, firme koje se bave proizvodnjom i montažom ističu da cena zavisi od mnogo detalja, ali ako uzmemo za primer dvosoban stan od 60 kvadrata koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji, i po jedan dvokrilni prozor u sobama, uz jedna dupla i jedna manja balkonska vrata za izlazak na terasu – računica kaže da je za novu stolariju, u najjeftinijoj varijanti, potrebno nešto manje od 1.000 evra.

Za demontažu treba dodati još pedesetak evra.

Iako su, statistički, glavni izvor gubitka toplote prozori i vrata, zamena stolarije ne može da ostvari potpun efekat ako je termoizolacija objekta loša. Jedan objekat kroz neizolovane zidove gubi u proseku oko 30 odsto energije, dok su tavanica i krov odgovorni za oko 25 odsto gubitaka energije.

Takođe, termoizolacija, u zavisnosti od stanja stolarije, smanjuje potrošnju energije od 40 do 60 odsto, i s’ obzirom da traje u proseku 25 godina, ona generalno produžava rok trajanja objekta na koji se postavlja.

I sve to je razlog zašto se država odlučila da građanima pomogne i sufinansiranje svega pomenutog. Što se tiče rokova i prijave sve je isto kao i kod subvencija za stolariju. Dakle, prijave građana bi trebalo da počnu od jula, a prvi konketni rezultati bi trebalo da budu vidljivi na jesen.

U sklopu povećanja energetske efikasnosti biće subvencionisana i zamena peći, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima. Očekuje se da bi kroz ovaj program moglo da bude zamenjeno čak 1,2 miliona ložišta koja trenutno ne ispunjavaju ekološke standarde.

U resornom ministarstvu veruju da ovaj posao može da se završi u naredne tri godine, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju.

Subvencije su namenjene i za prelaz individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

Kako zelena, ekološki održiva i efikasna tehnologija, kao i upotreba obnovljivih izvora energije, tek treba da se omasovi u našoj zemlji, mnogi mešaju solarne panele, koji isključivo služe za transformaciju sunčeve u električnu energiju, sa solarnim kolektorima.

Solarni kolektori koriste energiju sunca kako bi generisali toplotu (ne energiju) koja može da se iskoristi kako bi se zagrejala voda za tuširanje, dogrejao prostor ili oprali sudovi ili veš. Korišćenjem solarnih kolektora za zagrevanje vode se drastično smanjuju troškovi, u proseku od 50 do 80 odsto.

Uprava za energetsku efikasnost u sastavu resornog ministarstva biće formirana kroz mesec dana, a prema procenama ministarstva prvi ugovori između građana i lokalnih samouprava će biti gotovi u septembru ove godine.

Ove godine će se, prema rečima resorne ministarke, raditi kroz pilot projekat koji treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate.

Najavljeno je i da će uskoro biti potpisani ugovori sa gradovima i opštinama za projekte povećanja energetske efikasnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama kao i domovima zdravlja. Ukupna vrednost ovih ugovora iznosiće oko 500 miliona dinara, od čega 290 miliona iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

 
MarketingNajnovije vesti