Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Podignuta optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 osoba

Izvor: 
B92 Pet, 30/07/2021 - 14:39


Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove ekipe danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal podignuta optužnica.

Više od 322 strane sa dokazima i ostalim optužbama upućeno je u sud na potvrđivanje, prenose mediji.

Podsetimo, oni su u ovom trenutku optuženi za pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje.

Podsetimo, policija je ranije otkrila DNK uzorke u vikendici u Ritopeku u mašini za mlevenje mesa.

U pitanju su ljudi koji se vode kao nestali, a za koje se opravdano sumnja da su ih ubili pripadnici klana Veljka Belivuka.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je na Rudniku u velikoj akciji policije i Bezbednosno-informativne agencije 4. februara.

Uhapšen je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 14 članova kriminalne grupe koju je predvodio Belivuk.

Pretresi na stadionima

Povodom hapšenja organizovane kriminalne grupe, koju je predvodio Belivuk, sprovedenisu i pretresi na 30 lokacija, među njima i na stadionima Crvene zvezde i Partizana.

Policija je u prostorije ovih klubova ušla oko pet sati ujutro. Zaposlenima u klubovima jutros nije bilo dozvoljeno da uđu u radne prostorije, a otkazani su i treninzi.

Policija je na Partizanovom stadionu pronašla bunker, obezbeđen i zaključan, koji pripada Veljku Belivuku i njegovoj grupi.

Takođe, policija je privedenog Belivuka dovela na stadion Partizana, kako navode mediji, verovatno zbog istrage na toj lokaciji.

Ko je Velja Nevolja?

Velja Nevolja je široj javnosti poznat i po hapšenju zbog sumnje da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u Beogradu, koji je izrešetan na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu 2017. godine.

U maju 2018. Viši sud u Beogradu je Belivuka oslobodio optužbi i tada mu ukinuo pritvor, da bi ga potom Apelacioni sud u Beogradu 2019. pravosnažno oslobodio pomenutih optužbi.

Belivuk je u septembru 2016. godine, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice, osuđen na godinu dana kućnog zatvora, zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, kada su to prebijanje zabeležile sigurnosne kamere kluba.

Kako su mediji pisali, Velja Nevolja bio je jedan od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi.

Podsetimo, Belivuk je 29. januara priveden na beogradskom aerodrom nakon sletanja aviona kojim je došao iz Crne Gore. To se dogodilo 7 dana posle pisanja crnogorskih medija da je policija te zemlje sprečila likvidaciju Belivuka.

Prema tadašnjim navodima Vijesti, likvidacija je trebalo da bude izvršena u Tivtu, ali je policija prekinula plan kriminalne grupe.

 

 
MarketingNajnovije vesti