Foto: Pxfuel
Srbija

Podnete krivične prijave protiv Brnabić, Mihajlović i Vujović zbog Rio Tinta

Izvor: 
Beta Čet, 09/12/2021 - 14:27


Pravni tim Narodne stranke podneo je danas, krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić, ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.
 
Krivične prijave, sa 1.767 potpisa građana, podnete su tužilaštvu za organizovani kriminal, od čijih predstavnika je zatraženo da po njima odmah postupe, saopštili su novinarima predstavnici NS ispred Specijalnog suda u Beogradu. 
Predsednik Pravnog saveta te stranke Vladimir Gajić rekao je da podnosioci prijave smatraju da su prijavljene, u vezi sa kompanijom Rio Tinto, izvršile niz krivičnih dela, počevši od zloupotrebe službenog položaja.
Gajić je rekao da tu spada i zagađenje životne sredine, povreda prava na informisanje u oblasti zaštite živote sredine, eventualno primanje mita.
 
"Smatramo da je čitav niz zakona povređen nekoliko puta, od strane ta tri lica", rekao je Gajić.
 
On je naveo da je predloženo da bude saslušano i nekoliko osoba, uključujući i one iz kabineta predsednika Srbije. Prema njegovim rečima, radi se o osobama koje su članovi radne grupe Ministarstva rudarstva i energetike u vezi sa Rio Tintom.
 
"Ovo je naš pokušaj kao građana, a ne stranačkih aktivista, da osporimo radnje koje bi mogle da dovedu do otvaranja rudnika Rio Tinta", rekao je Gajić.
 
Napomenuo je da nema nikakvo očekivanje od tužioca.
 
Potpredsednik NS Miroslav Aleksić je rekao da je ta stranka zajedno sa narodom podnela krivičnu prijavu protiv nosilaca vlasti, te ukazao na sve što je rađeno u poslednjih nekoliko godina u vezi sa Rio Tintom.
 
Aleksić je rekao da se narod usprotivio Rio Tintu i optužio vlast da "svojim učešćem ili neobavljenjem funkcija" direktrno pomaže toj kompaniji.
 
Pozvao je tužilaštvo da reaguje po krivičnoj prijavi, ali i izrazio sumnju da je neko u Srbiji "ucenjen ili korumpiran".
 
"Litijuma ima u Nemačkoj, Češkoj, a Rio Tinto ide tamo gde može da korumpira", rekao je on.
 
Aleksić je dodao da bi Srbija od Rio Tinta mogla da ima godišnji profit od sedam do 30 miliona evra, a od poljoprivrede u dolini Jadra 80 miliona evra.MarketingNajnovije vesti